artikel

Jeroen Loots: ‘De wijk in tegen gezondheidsachterstand’

Voeding & Ziekte

Voeding Nu interviewde voedingswetenschapper en lid van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen Jeroen Loots voor de rubriek De passie van… Het artikel verscheen in de septembereditie van Voeding Nu.

Jeroen Loots: ‘De wijk in tegen gezondheidsachterstand’

HOE BENT U IN DE VOEDINGSWERELD TERECHTGEKOMEN?
‘Toen ik tien jaar was, werd mij een foldertje van het Voedingscentrum aangeboden. Daar zat een draaischijfje in waarmee je de BMI van mensen kon berekenen. Ik vond dat zo tof dat ik direct wist dat ik later iets met voeding wilde gaan doen. Na de middelbare school ben ik Voeding en Gezondheid in Wageningen gaan studeren; daar heb ik me gespecialiseerd in epidemiologie. Mijn thesis ging over de gezondheidseffecten van de consumptie van verschillende soorten vlees: rood, wit en bewerkt vlees en hun respectievelijke verbanden met kans op sterfte. Mijn eerste baan was manager Voeding en Gezondheid bij het Kenniscentrum suiker & voeding. De ene dag stond ik op een congres voor mondhygiënisten en de andere dag bij De dag van de diëtist. Ik vind kennisoverdracht erg belangrijk en het geeft mij een kick om wetenschappelijke informatie op een speelse en prettige manier over te brengen.
Ik was echter na acht maanden over suikers praten wel toe aan een nieuwe uitdaging.’

WAT HOUDT UW HUIDIGE WERK IN?
‘Momenteel ben ik werkzaam als programmamedewerker Preventie bij de Nierstichting. Daar geef ik inhoud aan de vraag hoe nierschade voorkomen kan worden. Daarbij kun je denken aan veilig medicijngebruik, het tijdig opsporen van nierschade en het beperken van de zoutinname. De campagnes van de Nierstichting hebben een groot bereik. Er zijn echter bepaalde doelgroepen, zoals mensen met een laagsociale economische status (SES) en mensen met weinig gezondheidsvaardigheden, die je niet via de mainstream mediacampagnes kunt bereiken. En het zijn juist deze mensen die de informatie het hardst nodig hebben. Ik ben dan ook bezig met een project genaamd De Zoutbrigade, dat nu nog in de kinderschoenen staat. Het idee is dat een groep vrijwilligers met een achtergrond in de voeding de wijken ingaat om met mensen met eengezondheidsachterstand een persoonlijk gesprek aan te gaan. Zij kunnen deze doelgroep dan de effecten van zout op de gezondheid bijbrengen en hopelijk een verandering teweegbrengen.’

WAT WILT U NOG ONDERZOCHT ZIEN?
‘Het zou handig zijn effectievere en duidelijker mogelijkheden tot interventie te hebben voor de gezondheidsbevordering van mensen met een lagere SES. Verder vind ik onderzoeken naar duurzaamheid en eiwittransitie interessant. Het mooie is dat gezonde en duurzame voeding op veel vlakken hand in hand gaan. Over bepaalde producten weten we in dat opzicht echter nog te weinig. Neem (vette) vis. Daarvan is de aanbeveling één portie per week, maar de vraag is of deze aanbeveling duurzaam is of juist leidt tot overbevissing. Wellicht is kweekvis een duurzamer alternatief, maar kunnen de voedingswaarden daarvan wel op tegen de “wilde” tegenhanger? Op dit soort vragen zou ik graag een antwoord willen.’

Naam:
Jeroen Loots
Geboortedatum:
18 april 1994
Woonplaats: Arnhem
Functie: Programma- medewerker Preventie bij de Nierstichting

Reageer op dit artikel