artikel

Column Suzan Tuinier: ’n Beetje vla

Voeding & Ziekte

Het lukt ouderen meestal niet de aanbevolen hoeveelheden zuivel en andere voedingsmiddelen te halen. En dan ligt ondervoeding op te loer. Hoe zorg je dan dat ouderen wél goed eten?

Column Suzan Tuinier: ’n Beetje vla

De liefde voor voeding heb ik zéker niet van mijn oma. Ze werkte vroeger liever mee in de steenfabriek, waar mijn opa directeur was, dan dat ze zich bezighield met het eten. Haar interesse in eten verdween nog meer toen ze ouder werd. Mijn moeder, wel een keukenprinses, vroeg mijn oma altijd wat ze die dag had gegeten. Haar antwoord was regelmatig: ik heb het maar afgedaan met ‘n beetje vla.

Keuze voor zuivel

Nou is die vla nog niet eens zo’n gekke keuze. Hoewel ik liever had gehad dat ze volwaardiger zou eten, is de keuze voor zuivel op zich prima. De eiwitten die erin zitten zijn nodig om spierachteruitgang tegen te gaan. Er zitten veel nutriënten in en als we ouder worden is het nu eenmaal zo dat we minder energie nodig hebben, maar nog wel evenveel micronutriënten. Vandaar dat advies om ouderen vier porties zuivel of zuivelvervangers te laten nemen. Maar vier porties is abnormaal veel!

Ondervoeding op de loer

Het lukt ouderen meestal niet de aanbevolen hoeveelheden zuivel en andere voedingsmiddelen te halen. En dan ligt ondervoeding op te loer. Hoe zorg je dan dat ouderen wél goed eten? Is kleinschalig wonen de oplossing? Op die kleine woongroepen hebben ze een eigen keuken. Dat zorgt ervoor dat bewoners worden betrokken bij de maaltijd. Soms lukt het zelfs ze te laten helpen met koken of nog mooier, om samen boodschappen te doen. Wat klinkt dat mooi. Er is alleen een groot probleem: zorgmedewerkers vinden koken vaak lastig, hebben soms weinig kennis over voeding en voelen zich bovendien soms schuldig als het niet lukt om lekker voor bewoners te koken. Is het nodig meer aandacht te besteden aan voeding voor ouderen? In het algemeen denk ik van wel. Maar zoals mijn oma zijn er natuurlijk heel veel ouderen waarvoor eten vooral functioneel is.

Het is belangrijk goed te kijken naar degene om wie het gaat en op die behoefte in te spelen. Daar kan de zorgmedewerker, maar ook de diëtist een grote rol in spelen!

Auteur: Suzan Tuinier

S. Tuinier is diëtiste en communicatie- deskundige

Reageer op dit artikel