nieuws

Kurkuma voedingssupplement veroorzaakt leverprobleem

Voeding & Ziekte

Het Ministerie van Volksgezondheid in Italië waarschuwde in mei 2019 dat bepaalde voedingssupplementen bij twee mensen cholestase, leverproblemen, hadden veroorzaakt. Het betrof voedingssupplementen met kurkuma.

Kurkuma voedingssupplement veroorzaakt leverprobleem

Beide zieken zijn, na stoppen van het innemen, weer genezen. Het gaat om twee soorten voedingssupplement met kurkuma, allebei geproduceerd in de stad Padua en houdbaar tot in de herfst 2021.

De Italiaanse autoriteiten adviseren de bevolking met klem om deze voedingssupplementen niet te gebruiken. Wetenschappers roepen medici op alert te zijn op leverontstekingen bij mensen die kurkuma als voedingssupplement gebruiken.

Ook in België werden eind juni 2019 voedingssupplementen met kurkuma en zwarte peper om dezelfde reden uit de verkoop gehaald.

Redactionele noot

Kurkuma wordt veel gebruikt als voedingssupplement op basis van kruiden. Het zou ontstekingen en groei van gezwellen tegengaan. Het wordt gezien als een veilig voedingssupplement en er zijn inderdaad slechts weinig negatieve bijwerkingen bekend.

De verkoop van voedingssupplementen met kurkuma is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Het blijkt echter dat voedingssupplementen met kurkuma eerder ook leverontstekingen hebben veroorzaakt. Er zijn verschillende publicaties hierover te vinden, hoewel die leverontstekingen tot nu toe zeldzaam lijken te zijn.

Cholestase hepatitis, leverontsteking veroorzaakt door galstuwing, is een aandoening waarbij gal niet vanaf de lever uitgescheiden kan worden in de dunne darm. Hierdoor treedt galstuwing op met schade aan de levercellen. Er kunnen diverse oorzaken voor cholestase zijn, maar het gebruik van kurkuma als voedingssupplement zou dus meegenomen moeten worden in het vaststellen van de oorzaak.

Dit incident illustreert nog maar eens dat men voorzichtig moet zijn met voedingssupplementen. Plotseling wordt een supplement geïntroduceerd waar heel veel actieve ingrediënten in zitten, terwijl anders de inname daarvan heel matig is.

We hoeven natuurlijk niet kurkuma te weren uit ons eten. Het toevoegen van kurkuma en curry aan gerechten is geen probleem. Als je elke dag een pilletje kurkuma neemt, wordt het toch een ander verhaal. De dosis bepaalt de toxiciteit, dus matigheid is het parool (zoals in alles).

Bronnen: Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid, FAVV, Wikipedia, Brittish Journal of Medicine en Case reports in Hepatology

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_1_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=dalministero&id=3738

http://www.favv.be/consumenten/productterugroepingen/2019/2019-06-27.asp

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cholestase

http://dx.doi.org/10.1136/bcr-2018-224611

https://doi.org/10.1155/2019/6741213

Reageer op dit artikel