nieuws

Alcoholgebruik zwangere moeder verandert de genen van baby

Voeding & Ziekte

Dat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor moeder en kind is al langer bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat matig tot zwaar alcoholgebruik de genen van de baby kunnen veranderen. Herkenning van de verandering, kan leiden tot een betere behandeling van pasgeborenen na alcoholblootstelling.

Alcoholgebruik zwangere moeder verandert de genen van baby
Close Up Of Pregnant Woman Drinking Red Wine

Foetale blootstelling aan alcohol kan gevolgen hebben voor de psychische en intellectuele ontwikkeling van het kind. Het kan leiden tot leer- en gedragsproblemen. Er is geen veilige grens voor het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Vroegtijdige herkenning van kinderen die zijn blootgesteld aan alcoholgebruik van de moeder, draagt bij aan een adequate behandeling.

Twee genen

Onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers University in New Brunswick onderzochten 30 zwangere vrouwen en 359 kinderen waarbij ze keken naar DNA-veranderingen die werden veroorzaakt door alcoholgebruik. Van de vrouwen was bekend dat ze een matige tot hoge hoeveelheid alcohol innamen tijdens hun zwangerschap en dat hun toekomstige kinderen eraan waren blootgesteld in de baarmoeder. Ze vonden veranderingen in twee genen, in het zogeheten POMC-gen dat betrokken is bij het stress-respons-systeem en het PER2-gen dat de biologische klok beïnvloedt.

Vroege diagnose

‘Ons onderzoek kan andere onderzoekers helpen om biomarkers te vinden die het risico van blootstelling aan alcohol voorspellen. Dat kunnen veranderde genen of bepaalde eiwitten zijn’, zegt onderzoeker Dipak Sarkar van Rutgers University. ‘Het wordt zo makkelijker om kinderen te testen die prenataal aan alcohol zijn blootgesteld. Een vroege diagnose kan leiden tot een vroege ingreep die de ontwikkeling van de kinderen verbetert.’

Stress-hormoon

In hun studie vonden de onderzoekers verder dat de kinderen die in de baarmoeder blootgesteld waren aan alcohol hogere niveaus van het stress-hormoon cortisol in zich hadden dan kinderen die geen alcoholblootstelling kenden. Cortisol is in grote hoeveelheden een potentieel schadelijk hormoon dat het immuunsysteem kan onderdrukken en tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Zware drinkers

Zware drinkers worden door de onderzoekers aangemerkt als vrouwen die vier of meer alcoholische consumpties op minstens vijf gelegenheden in de maand hebben. Een matige alcoholdrinker drinkt drie drankjes per gelegenheid.

Bron: Dipak K. Sarkar, Omkaram Gangisetty, Jeffrey R. Wozniak, Judith K. Eckerle, Michael K. Georgieff, Tatiana M. Foroud, Leah Wetherill, Wladimir Wertelecki, Christina D. Chambers, Edward Riley, Natalya Zymak‐Zakutnya, Lyubov Yevtushok. Persistent Changes in Stress Regulatory Genes in Pregnant Woman or a Child With Prenatal Alcohol Exposure. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 2019; DOI: 10.1111/acer.14148

Reageer op dit artikel