nieuws

Familiaire hypercholesterolemie opsporen om vroegtijdig overlijden te voorkomen

Voeding & Ziekte

Er zijn 5000 families in Nederland waarbij familiaire hypercholesterolemie (FH) voor komt, maar die dit zelf nog niet weten. Wanneer mensen FH hebben, lopen zij een risico dat zeventien keer hoger is dan zonder FH op hart- en vaatziekten.

Familiaire hypercholesterolemie opsporen om vroegtijdig overlijden te voorkomen

Stichting LEEFH en de Hartstichting hebben de campagne ‘Thuis in FH’ opgezet, samen met een familie waarbij FH voorkomt. De campagne moet Nederlanders stimuleren FH op te sporen om deze 5000 families te vinden. Wanneer iemand lijdt aan FH zit er vanaf het moment dat iemand wordt geboren een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed.

Met de gegevens van familiaire aanleg voor hart- en vaatziekten en FH en de cholesterolwaardes kan door middel van een DNA-onderzoek worden vastgesteld of iemand leidt aan FH. Wanneer dit het geval is krijgt diegene medicijnen voorgeschreven waarmee er 11 gezonde jaren kunnen worden gewonnen.

De erfelijke aandoening komt bij 1 op de 250 Nederlanders voor en de kans dat het van vader of moeder wordt overgedragen is 50 procent. Het is een aandoening die makkelijk te behandelen is wanneer de diagnose is gesteld.

Niet-gediagnosticeerde FH

Gemiddeld overlijden personen met FH op 61-jarige leeftijd als zij geen medicijnen gebruiken tegen de ziekte omdat er geen diagnose is gesteld. Niet-opgespoorde FH kan op jonge leeftijd hart- en vaatziekten veroorzaken en kan onverwachts overlijden als gevolg hebben.

Thuis in FH

De directeur van stichting LEEFH, Manon Houter zegt dat er veel misverstanden zijn over een hoog cholesterol en dat erfelijk hoog cholesterol niet meer wordt opgespoord in het bevolkingsonderzoek. Manon geeft aan dat een campagne hard nodig is voor de Nederlandse bevolking. Het doel van deze campagne is de bevolking de juiste informatie geven en DNA-onderzoek uit te laten voeren wanneer de cholesterolwaardes te hoog zijn en er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Ook gaan ze huisartspraktijken ondersteunen met materialen om families op te sporen waarbij FH voorkomt. De campagne zal in oktober van start gaan.

Reageer op dit artikel