nieuws

Nieuw bewijs: voorkom nierziekten door gezond te eten

Voeding & Ziekte

Een gezond voedingspatroon kan helpen bij het voorkomen van chronische nierziekten blijkt uit een analyse van eerder uitgevoerde studies.

Nieuw bewijs: voorkom nierziekten door gezond te eten

Er is bekend dat een gezond voedingspatroon het proces van het krijgen van een chronische nieraandoening kan vertragen. Er is echter niet bekend of een gezond voedingspatroon ook preventief werkt.

Risico op chronische nierziekten

Uit de resultaten van een nieuw Australisch onderzoek blijkt dat een gezond voedingspatroon in verband staat met een 30 procent lagere kans op chronische nieraandoeningen. Ook vonden de onderzoekers van de Bond University een verband tussen een gezond voedingspatroon en een 23 procent lagere kans op albuminurie, een vroege indicator voor het krijgen van nieraandoeningen.

De resultaten komen uit een analyse van achttien eerder uitgevoerde studies met een totaal van 630 deelnemers die gemiddeld 10,4 jaar werden gevolgd. De gezonde voedingspatronen in deze studies werden gekarakteriseerd door een hogere inname van groente, fruit, peulvruchten, noten, volkoren producten, vis en zuivel met een laag vetgehalte. Ook bevatten de patronen een lagere inname van rood en bewerkt vlees, natrium en suiker bevattende dranken.

‘Er is genoeg bewijskracht om het belang van een gezond voedingspatroon en daarmee de invloed op de gezondheid van de nieren onder gezonde mensen en mensen met een risico op chronische nieraandoeningen onder de aandacht te brengen’, concluderen de auteurs.

Reageer op dit artikel