nieuws

Rekenmiddel van de Hartstichting bepaalt het risico op hart- en vaatziekten

Voeding & Ziekte

Wie zijn of haar risico op hart- en vaatziekten wil berekenen kan daarvoor terecht op de site van de Hartstichting. De organisatie heeft een tool ontwikkeld om de ‘hartleeftijd’ te bepalen. Aan de hand van bepaalde indicatoren kan het risico op hart- en vaatziekten worden berekend. Dit hulpmiddel is bedoeld om mensen te helpen bij de bewustwording van hun risico.

Rekenmiddel van de Hartstichting bepaalt het risico op hart- en vaatziekten

Op basis van leeftijd, geslacht, of iemand wel of niet rookt en de bloeddruk- en cholesterolwaarden kunnen mensen tussen de veertig en zeventig jaar hun hartleeftijd berekenen. David Smeekes, arts bij de Hartstichting, zegt dat met deze tool mensen willen aansporen hun risico op hart- en vaatziekten in kaart te brengen. Mensen die weten dat ze een verhoogd risico hebben zijn vaak gemotiveerder om gezonder te leven, aldus de arts.

De uitkomst van de test zal nooit boven de eigen leeftijd uitkomen. De bloeddruk en cholesterolwaarden en of iemand wel of niet rookt kunnen alleen de leeftijd verhogen. Wanneer iemand normale waarden heeft en niet rookt zal de uitkomst van de test de eigen leeftijd zijn.

De ‘hartleeftijd’ tool is gebaseerd op de laatste richtlijnen van Cardiovascular risicomanagement. Een hulpmiddel voor artsen bij het kiezen voor de juiste zorg om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Toename van patiënten

De hartstichting geeft aan dat het nodig is mensen bewust te maken van hun risico, omdat het aantal patiënten met chronische hart- en vaatziekten toeneemt. De Hartstichting verwacht dat in 2030 het aantal is toegenomen tot 1,9 miljoen.

Dr. Olga Dammen van het Amsterdam UMC heeft onderzocht hoe gezondheidsrisico’s het best kunnen worden uitgedrukt zodat mensen dit begrijpen. Uit het onderzoek, gefinancierd door de Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds en NWO, blijkt dat ‘hartleeftijd’ de juiste uitdrukking van het risico om mensen te laten begrijpen hoe groot hun risico op hart- en vaatziekten is. Dit is tevens de aanleiding geweest voor de Hartstichting om deze tool te ontwikkelen.

 

Reageer op dit artikel