nieuws

Hoe de dingen werken: Listeria bacterie

Voeding & Ziekte

De besmetting van vleeswaren met de listeria-bacterie in vleeswaren van Offerman leidde tot lege schappen bij Jumbo. Offerman riep de vleeswaren terug uit voorzorg. Maar hoe gevaarlijk is deze bacterie nou eigenlijk? En wat doet listeria in het lichaam?

Hoe de dingen werken: Listeria bacterie

Listeria monocytogenes is een zogenoemde grampositieve, staafvormige, facultatieve bacterie, die kan leven met en zonder zuurstof.  Bij de productie van voedsel kan de bacterie een risico vormen. Zij is tolerant voor zout, kan overleven en groeien in een koude omgeving en kan zich vanaf drie graden Celsius vermenigvuldigen. Hiermee onderscheidt Listeria zich van andere ziekteverwekkers.

Ziekteverschijnselen

Mensen raken meestal indirect besmet met Listeria. De symptomen die Listeria kan veroorzaken heeft twee vormen. Enerzijds kan de bacterie milde tot zware verschijnselen veroorzaken, waarbij misselijkheid, overgeven, spierpijn, koorts en soms diarree kunnen optreden. Deze verschijnselen verdwijnen meestal uit zichzelf bij gezonde mensen. Anderzijds kan een infectie een dodelijke afloop hebben als deze het zenuwstelsel en de hersenen bereikt via de bloedbaan (meningitis).
Hoe lang de symptomen blijven is afhankelijk van de gezondheidsstatus van het geïnfecteerde persoon en kan variëren van enkele dagen tot weken.

Afweersysteem

Wanneer Listeria in het lichaam komt kan deze zich direct delen en verspreiden. Hiermee onttrekt hij zich aan het humorale afweermechanisme, alleen cellulaire immuniteit biedt bescherming tegen infecties. Door herhaaldelijke blootstelling aan listeria bij gezonde personen kan er een beschermende cellulaire afweer ontstaan.

Besmettelijk

Geïnfecteerde personen kunnen tot enkele maanden na de besmetting besmettelijk blijven via de ontlasting. Voor moeders is dit zeven tot tien dagen na de bevalling besmettelijk via de urine en vaginale afscheiding. De overdracht van listeria van mens op mens komt echter zelden voor. Personen kunnen alleen geïnfecteerd raken door oraal in contact te komen met Listeria, meestal door voedsel.

De infectieuze dosis van listeria is niet bepaald, maar er wordt aangenomen dat deze varieert per stam, de gevoeligheid van iemand en de betrokken voedselmatrix die ook de dosis-responsrelatie kan beïnvloeden.

Voedsel kan geïnfecteerd raken door slechte hygiëne op de productieplaats. Fabrieken waar voedsel vandaan komt hebben strenge voedselveiligheidsregels waar ze zich aan moeten houden. Wanneer er met een controle een bacterie zoals Listeria wordt waargenomen in een bepaalde hoeveelheid zal de producent het vlees moeten terugroepen uit voorzorg. De kans dat er besmet voedsel in de supermarkt ligt is dus heel klein en het voedsel kan gewoon als veilig worden beschouwd.

Reageer op dit artikel