nieuws

Mensen krijgen steeds eerder te maken met osteoporose

Voeding & Ziekte

Een hoge piek-bot-massa wordt zelden nog maar door jongeren bereikt. Deze wordt opgebouwd in de eerste twintig tot dertig jaar van het leven. Een hoge piek-bot-massa wordt opgebouwd door gezonde voeding en beweging en verkleint de kans op osteoporose en daarmee op botbreuken.

Mensen krijgen steeds eerder te maken met osteoporose

Tot een leeftijd ergens tussen de twintig en dertig jaar is de botopbouw groter dan de botafbraak. Na deze leeftijd bereikt de mens een piek van botdichtheid. Hoe hoog de piek is, verschilt per persoon en is deels afhankelijk van hun voedingspatroon. Wanneer het voedingspatroon voldoende eiwitten, calcium, kalium en fosfor bevat dan kan de botdichtheid genoeg stijgen en neemt de botopbouw toe. Na 30 jaar zal de botdichtheid bij iedereen langzaam afnemen.

Hoge piek

Het is belangrijk om de piek zo hoog mogelijk te maken in de eerste twintig tot dertig jaar omdat dan de daling daarna niet zo snel zal gaan. Wanneer de piek niet hoog genoeg is, zal er eerder osteoporose optreden en zal de afname van botdichtheid versnellen.  

DEXA scan

Er is geen waarde waarmee de piek kan worden gemeten of een waarde waarin de piek wordt uitgedrukt. Met een DEXA-scan kan met behulp van de botdichtheid en de leeftijd een waarde worden berekend die aangeeft of iemand osteoporose heeft of dat iemand een risico loopt op osteoporose. Wanneer deze waarde -2,5 of lager is, lijdt iemand aan osteoporose.

Evenement voor sterke botten

‘Spring voor Sterke Botten’ is een event georganiseerd door het Platform Sterke Botten om beweging en goede voeding te promoten onder Nederlanders. Ze merken dat het belang van sterke botten niet bij iedereen bekend is. De woordvoerster van het Platform, Angelique van Dam zegt dat er steeds meer jongere mensen (dertigplussers) zijn met klachten zoals een wervelbreuk of klachten na een zwangerschap. De vraag die tijdens dit evenement centraal staat is: wat kun je zelf doen om sterke botten te krijgen en te behouden? ‘Ook worden mensen steeds ouder en moeten de botten een stuk langer mee. Nog een reden waarom het belangrijk is dat er een hoge piek wordt bereikt in de eerste jaren van het leven.’ Daarnaast zal er tijdens het event informatie worden verstrekt over een goede houding, valpreventie en botversterkende oefeningen om osteoporose te kunnen voorkomen. Van Dam zegt dat als er een breuk optreedt het eigenlijk al te laat is. ‘Dit moeten we voor zijn.’

Stijging

Eén miljoen Nederlanders lijden momenteel aan osteoporose. Door de toename van het aantal ouderen en de inactieve levensstijl van Nederlanders tot twintig jaar verwacht het RIVM dat het aantal zal toenemen tot 1,2 miljoen. Er is bekend dat osteoporose steeds vaker bij mensen tussen de dertig en vijftig jaar voorkomt. Hier komen mensen vaak per toeval achter.

Prevalentie

Sterke botten zijn nodig voor een goede kwaliteit van leven, ze bieden bescherming voor het lichaam en zijn nodig voor alle dagelijkse activiteiten. Eén op de drie vrouwen en één op de vijf mannen lijdt aan osteoporose.

Beleid

Van Dam: ‘Het belang van een gezond skelet wordt onderschat bij de bevolking en tevens bij zorgprofessionals. Wanneer een vijftigplusser een breuk oploopt is de richtlijn dat iemand moet worden getest op osteoporose. Slecht dertig procent van de zorgprofessionals volgt deze richtlijn op. De bevolking is zich er niet van bewust dat het skelet een orgaan is en onder andere belangrijk is voor de aanmaak van bloedcellen.’

Het ‘Spring voor Sterke Botten’ event zal in CORPUS plaatsvinden op twintig oktober, op Wereld Osteoporose Dag.

Voeding Nu besteed in november aandacht aan gezond ouder worden.

Reageer op dit artikel