nieuws

Gerjan Navis: ‘Diëtisten, trek de functie van leefstijlcoach naar je toe’

Voeding & Ziekte

Mensen moeten niet meteen naar een psycholoog, maar eerst naar de diëtist. En diëtisten, trek het vak van leefstijlcoach naar je toe. Het waren enkele krasse uitspraken van internist/nefroloog Gerjan Navis die de plenaire openingslezing hield op het Voeding Nu Jaarcongres. Het vond dinsdag 26 november plaats in Green Village in Nieuwegein en werd bezocht door ruim honderd belangstellenden.

Gerjan Navis: ‘Diëtisten, trek de functie van leefstijlcoach naar je toe’

Als internist/onderzoeker van het UMC Groningen werkt professor Navis nauw samen met diëtisten. Ze weet als geen ander hoe belangrijk de onderliggende expertise van deze beroepsgroep is voor haar specialistische afdeling waar ze vooral nierpatiënten behandelt. Tijdens haar lezing spreekt ze haar bezorgdheid uit over de wildgroei aan cursussen die in korte tijd opleiden tot een voedings- of leefstijlcoach. Het haalt het volgens haar allemaal niet bij de gedegen opleiding die diëtisten in vier jaar krijgen.

Wijzend vingertje

Toch worden diëtisten vaak links en rechts ingehaald door mensen die met een korte voedingsopleiding, wat volgens haar mogelijk veroorzaakt wordt door de term diëtist die bij velen kennelijk nog steeds de negatieve associatie oproept van iemand met een wijzend vingertje. Als het aan Navis ligt, noemt de diëtist zich voortaan ook leefstijlcoach. ‘Er zit logica achter de verbreding van het vak diëtist’, geeft Navis aan. ‘Diëtisten kunnen het vak van leefstijlcoach naar zich toe trekken.’ Navis stelt zich voor dat paramedische beroepsgroepen als diëtisten en fysiotherapeuten over vijftien jaar de specialisten zijn op het gebied van leefstijl.

Eerst diëtist dan de psycholoog

Dat mensen niet meteen naar een psycholoog hoeven, leidt Navis af uit een onderzoek bij haar nierpatiënten die over moeheid klaagden. De onderliggende oorzaak bleek een gebrek aan eiwitinname waardoor de spierkracht en beweegintensiteit afnam. Wel kwamen ze aan. Vaak wordt er in zulke gevallen volgens Navis naar een psycholoog gegrepen terwijl voedingsmetingen kunnen duiden op heel andere oorzaken van een aandoening of symptoom, zoals moeheid. ‘Eerst naar de diëtist en als het dan nog niet helpt, naar de psycholoog’, aldus de hoogleraar.

Ze hield een uitgebreid pleidooi voor het doen van metingen aan cliënten en/of patiënten die met de huidige stand van de techniek binnen handbereik van iedere zorgverlener liggen. Ze verhaalde zelf inzichten te hebben gekregen door metingen en analyses aan nierpatiënten die ze niet voor mogelijk achtte.  ‘Ik dacht dat wij bewuste patiënten zouden hebben die door hun nieraandoening extra goed op hun zoutinname zouden gaan letten. Wat bleek na het meten van de het zout in de urine, ze namen helemaal niet zoveel minder zout in. Dat was een eyeopener en reden om deze groep anders te benaderen.’

Reageer op dit artikel