artikel

Column Suzan Tuinier: Je bent het waard

Voedingsbeleid

Met mijn stagiaire heb ik een beloningssysteem afgesproken. Ze krijgt elke maand bij goed functioneren een bonus.

Column Suzan Tuinier: Je bent het waard
13209486 - euro coins isolated on white

Het zijn geen megabedragen, maar ik vind het fijn om haar te belonen als ze goed heeft gepresteerd. Ook deze maand vraag ik haar of ze vindt dat ze het extra geld heeft verdiend. Tot mijn verbazing schudt ze nee. Dat zet mij enorm aan het denken. We praten niet gemakkelijk over geld in onze Nederlandse cultuur, bedenk ik me. Het is ongepast om te vragen wat iemand verdient en laatst werd ik vreemd aangekeken toen ik vroeg wat die verbouwing van onze vrienden nou precies had gekost. Erover praten is misschien niet makkelijk, maar we vinden wél dat we er recht op hebben. We werken immers voor ons geld en de beloning moet redelijk zijn. Als dat niet zo is, gaan we in protest. Laatst nog in Den Haag kwamen diëtisten, samen met andere paramedici, in actie tegen de knellende contracten met zorgverzekeraars en onder andere het lage behandeltarief. Heel goed dat de diëtist van zich heeft laten horen. En nu hopen dat er ook echt iets aan gaat gebeuren! Wat als het niet lukt? Dan kun je afwachten, maar ook nadenken over hoe het anders kan. Door naast je adviezen ook te peperdure flitsende dieetproducten of hoog gedoseerde hippe supplementen te verkopen? Nee dat niet, maar een beetje verleiden kan geen kwaad, toch? Want zeg nou zelf: is het niet gek dat mensen zo weinig geld uit willen geven aan goed voedingsadvies? Verleid mensen eens om in zichzelf te investeren. Hoe? Biedt extra adviezen aan, schrijf een boek of een reader, maak een online tool of mooie een receptenflyer. Daag jezelf eens uit om hierover na te denken! Ik denk terug aan mijn stagiaire. Die bonus had ze als het aan mij had gelegen gewoon gekregen, maar nu greep ze mis. Bescheidenheid is soms een prima eigenschap, maar als het om je eigen inkomen gaat, ben je het gewoon waard om het niet te zijn!

Deze column verscheen in de printuitgave van Voeding Nu 5, september.

Reageer op dit artikel