blog

Politici sterk verdeeld over aanpak overgewicht (filmimpressie voedingsdebat)

Voedingsbeleid

Politici sterk verdeeld over aanpak overgewicht (filmimpressie voedingsdebat)

Wel of geen wettelijke maatregelen om het productaanbod gezonder te maken? Wel of geen fonds om preventie te financieren? In de Haagse politieke arena Nieuwspoort gingen negen kamerleden en aspirant-kamerleden gisteren met elkaar in discussie over een aantal voedingsonderwerpen tijdens het Voedsel Verkiezingsdebat.

In een eerste ronde stelden de partijen zich aan de aanwezigen voor en mochten ze een hun verkiezingsbelofte doen. Alle partijen zien goede voeding als basis, maar de verschillen zitten in de accenten zoals educatie, duurzaamheid, productsamenstelling of het economisch belang van de sector. In het bijgevoegde filmpje stellen de (kandidaat)kamerleden zich voor.

Gezonder eten in Nederland

Een eerste stelling ging over het bevorderen van gezondheid van consumenten. Keuze A: ‘Dat kan alleen als de overheid ongezonde producten duurder maakt en gezonde goedkoper.’ Keuze B: ‘Dat kan alleen als mensen meer weten over voedsel, logo’s, etiketten en voedselonderwijs krijgen.’ Het merendeel van de stemmen ging naar B. In het bijgaande filmpje is een deel van de discussie te volgen.

Geen accent op technologie

Een van de aanwezigen, directeur Marcel van Haren, van GMV Dutch Food Systemens, vond dat er in het debat te weinig oog was voor de kansen van de agrifoodsector op technologisch en industrieel gebied. ‘Ze hadden het vooral over bedreigingen zoals teveel suiker en zout, mestoverschot, CO2 reductie, de hoge vleesconsumptie, etc. etc.’, becommentarieert hij. ‘En allemaal hadden ze zeker een punt, maar niemand had oog voor de kans die we als Nederland hebben om met onze sterke agrifoodtech sector grote stappen te zetten in de wereld.’

Het Voedsel Verkiezingsdebat werd georganiseerd door LTO Nederland (Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Reageer op dit artikel