nieuws

EFSA adviseert minimaal 600 kcal per dag

Voedingsbeleid

EFSA adviseert minimaal 600 kcal per dag

‘Laagcalorische afslankproducten zouden een minimum van 600 kcal per dag moeten bevatten’, stelt de European Food Safety Authority (EFSA) voor.

Dit is een van de aanbevelingen uit het rapport Scientific Opinion on essential energy and nutrient requirements for total diet replacements for weight control van de EFSA. ‘Total diet replacements for weight control’ zijn de producten die als maaltijdvervangers aangeboden worden om af te slanken.

 

Opdracht

Het rapport is door de EFSA opgesteld in opdracht van de Europese Commissie die een onderzoek wilde naar de essentiële samenstelling van de afslankproducten. De samenstelling zou zo moeten zijn dat de maaltijdvervangers meerdere weken of maanden als enige voedselbron genuttigd kunnen worden zonder dat er tekorten ontstaan bij de gebruiker met overgewicht of obesitas.

 

Essentiële stoffen

Naast een minimum aan calorieën zou, volgens de EFSA, de producten een minimum aan eiwitten (75 gram, maximaal 105 gram), koolhydraten (30 gram), linolzuur (11 gram), alfa-linoleenzuur (1,4 gram) en micronutriënten moeten bevatten, afgestemd op mensen met overgewicht of obesitas.

 

Geen aanbevelingen

De EFSA heeft geen basis gevonden om aanbevelingen te doen over de hoeveelheden vezels en de niet-essentiële vetten.

 

Doelgroep

De aanbevelingen gelden voor mensen met overgewicht of obesitas, en niet voor mensen met een normaal gewicht, kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, oudere mensen of mensen met een medische aandoening.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Groot deel van de Nederlandse vrouwen voelt druk om slank te zijn

 

Reageer op dit artikel