nieuws

‘EFSA vergeet helft vetaanbevelingen’

Voedingsbeleid

‘EFSA vergeet helft vetaanbevelingen’

‘De Europese Voedsel en Veiligheidsautoriteit EFSA heeft geen aanbeveling voor enkelvoudig onverzadigd vet, oliezuur, dat veel in olijfolie zit. Dat is merkwaardig, want voor de overige vetzuren geldt wel een aanbeveling.’

Deze constatering bracht wetenschappelijk directeur van Deoleo, Arjan Geerlings, naar voren op een persbijeenkomst van Carbonell in de popupstore van dit merk in de Amsterdamse Kalverstraat. Deoleo is wereldwijd marktleider op het gebied van (olijf)oliën en voert merken als Carbonell, Bertolli en Carapelli. Geerlings presenteerde de toekomstvisie van Deoleo op het gebied van innovatie en ontwikkeling.

EFSA-claims

De aanbevolen dagelijkse vetconsumptie ligt tussen de 15-35% van de totale energiebehoefte. Dat komt neer op  zo’n 70 gram vet per dag in een dieet van 2000 kilocalorieën. EFSA doet aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet (zo laag mogelijk), linolzuur (circa 10 gram), alfa-linoleenzuur (circa 2 gram) en visolie (circa 0,25 gram EPA en DHA). ‘Dat betekent dat er voor de helft van de dagelijks in te nemen vetzuren geen aanbeveling is’, licht Geerlings toe. ‘Wij zouden graag zien dat er ook een aanbeveling komt voor de overige inname van vetzuren. Het ligt voor de hand dat er een aandeel is voor enkelvoudig verzadigde vetzuren, zoals oliezuur.’

Meta-analyse

Geerlings maakte op de bijeenkomst bekend dat in maart het Deoleo-instituut wordt geopend. Dit instituut moet onderzoek op het gebied van gezonde vetten, met name olijfolie, bevorderen via innovatieprogramma’s op gebied van duurzaamheid van oliën en educatie. ‘Een van de onderwerpen die we oppakken is het opstellen van een wetenschappelijk artikel dat de literatuur over de gezondheidsaspecten van enkelvoudig onverzadigde vetten zoals  oliezuur samenvat. Een doel hiervan is dat we EFSA verder kunnen stimuleren een aanbeveling voor enkelvoudige vetten te maken.’

Gezondheid speerpunt

Een speerpunt in de strategie van Deoleo is gezondheid, waarbij de nadruk ligt op gemeenschappelijke R&D-projecten, conferenties over gezondheid en voeding en de bevordering van wetenschappelijke publicaties en uitgifte van (studie)beurzen. Behalve gezondheid wordt vanuit het instituut technologische ontwikkeling gestimuleerd op het gebied van teelt- en cultivatietechnieken, industriële processen en verpakkingen. Een derde aandachtsveld betreft de consument, waarin de aandacht uitgaat naar nieuwe toepassingen van olijfolie, onderwijs en milieu.

Campagne op tv

Deoleo start begin februari met een tv-publiekscampagne in Nederland waarin de gezondheid van olijfolie centraal staat. Op dit moment gebruikt Deoleo in Nederland voor olijfolie drie gezondheidsclaims: oliezuur verlaagt het bloedcholesterol (als het verzadigd vet vervangt); polyfenolen (uit olijfolie) beschermen bloedvetten tegen oxidatie; en vitamine E beschermt cellen tegen oxidatieve stress.

Gebruik in Nederland

‘In Nederland gebruiken we in de helft van de huishoudens nog geen halve liter olijfolie per jaar, in Spanje ligt de hoeveelheid op 16 liter per huishouden’, zegt Jeroen Floris, Deoleo-directeur West Europa. ‘Ik ben blij dat we hier weer eens een campagne gaan voeren waarin we de Nederlander op het gezonde aspect van olijfolie kunnen wijzen.’  Behalve olijfolie zal Deoleo meerdere oliën met verschillende gezondheidseffecten op de Nederlandse markt introduceren.

Lees verder op Voeding Nu online:
Productnieuws: Carbonell introduceert Olys
Voedingsrichtlijnen van alle landen online

Reageer op dit artikel