nieuws

Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes voedingszorg op maat

Voedingsbeleid

Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes voedingszorg op maat

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft afgelopen week haar nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes gepresenteerd, de oude was inmiddels vijf jaar oud.

De richtlijn beoogt een leidraad te zijn voor zorgverleners bij voedings- en dieetadvisering voor mensen met een hoog risico op diabetes type 2, mensen met diabetes type 1 of diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes. Om de inhoud van de Voedingsrichtlijn Diabetes actueel te houden is in 2014 een herzieningstraject van de Voedingsrichtlijn Diabetes 2010 gestart.

 

Diabetesmanagement

Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes en bij diabetesmanagement is voedingstherapie een onmisbaar onderdeel, zo meldt de richtlijn. Voedingstherapie is effectief voor het verbeteren van glucoseregulatie en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Verder laat het een duidelijke verbeteringen zien op de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. 

 

Totale voedingspatroon

De nieuwe richtlijn legt minder nadruk op de afzonderlijke nutriënten, veel meer op het totale voedingspatroon. De nadruk ligt op de kwaliteit van de voeding, waarbij die persoonlijk wordt aangepast, rekening houdend met wensen, culturele voorkeuren en juiste hoeveelheid energie. 

 

Voedingszorg in de keten

De NDF Voedingsrichtlijn is gericht op evidence based voedingszorg. Daarbij benadrukt de richtlijn het belang van voedingszorg die aangepast is in de diabetesketen. ‘Het is van groot belang dat de voedings- en dieetadviezen van alle disciplines elkaar ondersteunen en versterken’, aldus de richtlijn.

 

Evidence based

De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met daarin voedingsdeskundigen, diëtisten, vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars. De werkgroep werd voorgezeten door prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU.

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Concept Richtlijnen Goede Voeding 2015 ter inzage

Voedingsrichtlijnen van alle landen online

Reageer op dit artikel