nieuws

Nieuwe techniek voor opsporen radioactief voedsel

Voedingsbeleid

Nieuwe techniek voor opsporen radioactief voedsel

Het Rikilt, het Nederlands instituut voor voedselveiligheid heeft een techniek ontwikkeld waarbij radioactieve straling in voeding sneller kan worden onderzocht.

Afgelopen maand publiceerde het Rikilt  in het Journal of Environmetal radioactivity drie methodes om veel sneller te testen of voedsel radioactief besmet is. Met de test kan binnen 1,5-7 uur worden bepaald of het voedsel besmet is. Met de bestaande techniek kost het ongeveer drie dagen de tijd een meting uit te voeren. Er is wel een kanttekening, de nieuwe methodes zijn wel een stuk minder gevoelig. De Rikilt-onderzoekers raden dan ook aan om de nieuwe methode alleen te gebruiken na een stralingsincident.

 

Waarschuwing

Radioactief voedsel komt zeer weinig voor in Nederland, maar rond de afgelopen kerstdagen kwam Albert Heijn nog met een waarschuwing uit voorzorg over het wild dat in de schappen lag. Het vlees zou mogelijk radioactief zijn. De zwijnen, die leefden in de Duitse bossen, hadden paddenstoelen gegeten waar stralingsgevolgen van de Tsjernobylramp uit 1986 nog in terug te vinden waren. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Vlees uit Nederlandse natuur in de supermarkt

Belang van herkomst vlees belangrijker

Reageer op dit artikel