nieuws

EFSA herziet aanbeveling vitamine A

Voedingsbeleid

EFSA herziet aanbeveling vitamine A

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft in een opinie nieuwe aanbevelingen weergegeven voor vitamine A. De hoeveelheid is vastgesteld na het herzien van wetenschappelijke adviezen over de inname van nutriënten. De aanbeveling verschilt met die van het Voedingscentrum.

In de komende weken komen de voorstellen voor vitamine E, fosfor en vitamine B12 openbaar. 

Mannen en vrouwen

Het Panel on Dietetic Products, Nutriton and Allergies (NDA) van EFSA heeft de volgende richtlijnen vastgesteld voor vitamine A per dag: 750 µg voor mannen en 650 µg voor vrouwen. Het Voedingscentrum adviseert voor mannen een aanbeveling van 900 µg en voor vrouwen 700 µg.

 

Zuigelingen en kinderen

Voor zuigelingen en kinderen adviseert de EFSA 250 tot 750 µg per dag. Het Voedingscentrum adviseert 300 tot 400 µg.

 

Zwangeren 

Voor zwangeren adviseert de EFSA om 700 µg vitamine A per dag te nemen. Het Voedingscentrum adviseert 800 µg.

 

Aanpassing aanbeveling

In Nederland is de Gezondheidsraad verantwoordelijk voor het opstellen van de voedingsnormen. Het Voedingscentrum hanteert de normen van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad zal na het uitbrengen van de Richtlijnen Goede Voeding eind dit jaar de EFSA-normen evalueren en op basis daarvan advies uitbrengen over de hanteren normen in Nederland. Tot dat moment worden in Nederland de nu geldende normen gebruikt.

 

Functie

Vitamine A is een vitamine die oplosbaar is in vetten. Het heeft een belangrijke functie voor de huid en de ogen. Het is nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Door deze vitamine worden epitheelcellen gevorm in de huid, luchtpijp, het haar, tandvlees en longweefsel. Ook zorgt het voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.

 

Bronnen

Voedingsmiddelen met vitamine A zijn vlees(waren), zuivelproducten, vis en eidooier. Verder zit het toegevoegd in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Tweede commentaarronde Richtlijnen goede voeding 2015 geopend

Reageer op dit artikel