nieuws

Expertisecentrum biedt huisartsen handvat voor betere grip op vitaminestatus

Voedingsbeleid

NutriProfiel geeft vanaf vandaag, 29 mei, persoonlijk voedingsadvies bij bloeduitslagen van vitamine D, vitamine B6, foliumzuur en B12. Het kan worden aangevraagd door (huis)artsen, maar ook door consumenten die zijn geïnteresseerd  in hun vitaminestatus en voeding.

In de spreekkamer van de (huis)arts is volgens expertisecentrum NutriProfiel nog te weinig aandacht voor goede voeding. Daarom biedt het expertisecentrum  patiënten nu  handvat om zelf de voeding te verbeteren.

 

Voedingsadvies

Volgens het expertisecentrum voorkomt een goede micronutriëntenstatus verschillende  gezondheidsproblemen. Het persoonlijk voedingsadvies is opgesteld op basis van de bloeduitslagen in combinatie met de Eetscore, een gevalideerde vragenlijst die Wageningen Universiteit ontwikkelde.

 

Micronutriënten deficiënties

‘In Nederland voldoet de voeding van slechts weinig mensen aan de Richtlijnen Goede Voeding. De afgelopen jaren was bij 50% van alle vitamine D-aanvragen uitgevoerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei daadwerkelijk sprake van een tekort. Tegelijkertijd worden ook regelmatige te hoge waarden gezien, zoals van vitamine B6’, aldus NutriProfiel.

 

NutriProfiel

NutriProfiel verricht onderzoek naar de verbetering van de micronutriëntenstatus bij ziekte, gezondheid en sporters. Het is ontwikkeld vanuit de samenwerking van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit in de Alliantie Voeding. Het expertisecentrum brengt technische, voedingskundige en klinische kennis op het gebied van micronutriënten bij elkaar. Diëtisten, artsen, wetenschappers en analisten werken nauw samen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gewichtsverlies door vitamine D

Nationale voedingscongres: beweging noodzakelijk, vitamines onderbelicht

Reageer op dit artikel