nieuws

Productcriteria het Vinkje worden scherper

Voedingsbeleid

Productcriteria het Vinkje worden scherper

De productcriteria van het Vinkje worden strenger. Op dit moment zit een wetenschappelijke commissie in de laatste fase van aanpassing van de Vinkje-criteria voor vet, zout, calorieën en vezels. Dat meldt de Stichting Ik Kies Bewust in haar nieuwsbrief.

Met de aanscherping van de criteria hoopt de stichting bedrijven in de voedingsmiddelenbranche harder aan te sporen om hun aanbod verder te verbeteren op het gebied van gezondheid. Naar verwachting zijn de nieuwe eisen deze zomer bekend.

 

Verbeteren

Stichting Ik Kies Bewust heeft per productgroep criteria die zijn opgesteld door onafhankelijke wetenschappers. Deze criteria worden iedere drie à vier jaar aangescherpt. Als een bedrijf het Vinkje op het etiket van een product wil behouden, moet het worden verbeterd, ook volgens de aangescherpte criteria. Verbetert een producent een product niet, dan moet het Vinkje van de verpakking.

 

Criteria

In de commissie zitten wetenschappers van verschillende universiteiten. Zij gaan onafhankelijk van de voedingsmiddelenbranche te werk en bepalen zelf de criteria van het Vinkje. Bij de aanpassing houden zij onder andere rekening met de laatste inzichten op gezondheidsgebied en mogelijkheden die voorhanden zijn om producten ‘gezonder’ te maken.

 

Jaarprijs Goede Voeding

De inschrijving voor de Jaarprijs Goede Voeding is per 1 april geopend. Tot 1 september kunnen producenten van levensmiddelen hun inschrijving insturen via www.jaarprijsgoedevoeding.nl. De Jaarprijs Goede Voeding wordt uitgereikt om initiatieven te stimuleren die zijn gericht op het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. De prijs is bedoeld voor voedingsbedrijven die hun producten vanuit een gezondheidsperspectief hebben verbeterd, bijvoorbeeld door minder zout, verzadigd vet, suiker of meer vezel te gebruiken. De communicatie rond een product en de aanzet tot gezonder gedrag tellen mee bij de beoordeling. Ook basisvoedingsmiddelen komen in aanmerking voor deelname. Producten die tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2016 op de markt zijn gebracht, komen voor de prijs in aanmerking.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2015 geopend

Diana Monissen voorzitter Stichting Ik Kies Bewust

Reageer op dit artikel