nieuws

Vervangen vlees en zuivel beter voor kind en natuur

Voedingsbeleid

Vervangen vlees en zuivel beter voor kind en natuur

Het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige voeding is goed voor het milieu en voor de gezondheid van Nederlandse kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat is gepubliceerd in het tijdschrift Public Health Nutrition.

Consumptie van de mens zorgt volgens het RIVM-onderzoek voor 20 tot 30 procent van de milieuschade die in het onderzoek is uitgedrukt als de hoeveelheid grond die nodig is voor veehouderij en CO2-uitstoot. Een eetpatroon met minder vlees en zuivel zou de schade verminderen. Om te bepalen of dit eetpatroon haalbaar is, zijn deze producten voor Nederlandse kinderen vervangen door plantaardige voedingsmiddelen. Ook werd bekeken welke effecten de vervanging heeft op de gezondheid van kinderen.

Vervangend dieet

Voor het onderzoek zijn 1267 kinderen tussen de 2 en 6 jaar geobserveerd. Om te beginnen is het normale eetpatroon van de kinderen bestudeerd. Ze kregen een voeding waarin vlees en zuivel voor 30 of 100 procent werd vervangen door plantaardige producten. Zuivel werd daarbij vervangen door soja, broodbeleg zoals ham en kaas zijn vervangen door plantaardig, zuivelvrij beleg en vlees uit de avondmaaltijd door vleesvervangers.

Gunstig effect

De onderzoekers concluderen dat het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige voeding niet alleen bevorderlijk is voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van Nederlandse kinderen. De kinderen kregen door middel van complete vervanging bijna 30 procent minder verzadigde vetten binnen en bijna 30 procent meer voedingsvezels dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De onderzoekers geven wel aan dat het bij een vervanging van zuivel en vlees door plantaardige producten het van belang is te letten op voldoende inname van vitamine B12, aangezien er bij complete vervanging van vlees en zuivel bijna 50 procent onder de aanbevolen hoeveelheid ingenomen wordt. Ook kan er een tekort aan vitamine B1, zink en calcium ontstaan.

Milieuverbetering

Er blijkt bij een complete vervanging van vlees en zuivel meer dan 40 procent minder grond nodig te zijn en 50 procent minder gasuitstoot.

Lees verder op Voeding Nu online:
Duurzaamheid als zwakste schakel in nieuwe Richtlijnen Goede Voeding
Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervanger

Reageer op dit artikel