nieuws

Energiebehoefte makkelijk meetbaar door beademingsmachine

Voedingsbeleid

Energiebehoefte makkelijk meetbaar door beademingsmachine

Beademingsmachines kunnen gebruikt worden voor het meten van de energiebehoefte. Dit presenteerde het onderzoeksteam van het VUmc op het ‘Europese Intensive Care congres’ in Berlijn.

Op de Intensive Care (IC) is ieder detail van de behandeling belangrijk. Optimale voeding is hierbij van levensbelang voor deze ernstig zieke patiënten. Voeding is daarom al jaren een speerpunt voor het VUmc bij de behandeling van IC patiënten.

 

Betere methode

Om een beeld te krijgen van de voedingsbehoefte werd altijd gebruik gemaakt van een metabole monitor. Dit is volgens het VUmc een duur en log apparaat, die niet altijd beschikbaar was. Onderzoekers van het medisch centrum, drs. Sandra Stapel en prof. dr. Heleen Oudemans, zochten om deze reden naar een betere methode.

 

Intensive Care

Voeding is belangrijk voor het herstel van patiënten. Vooral wanneer zij ernstig ziek zijn is dit cruciaal. Het meten van de voedingsbehoefte geeft een goede indruk van hoeveel energie de patiënt nodig heeft voor herstel.

 

Intensivisten Stapel en Oudemans toonden aan dat dat het energieverbruik van de patiënt met de beademingsmachine kan worden bepaald, door de koolzuurproductie die standaard wordt gemeten. De schatting van het energieverbruik door meting van de koolzuurproductie blijkt betrouwbaar te zijn. Doordat alle IC-bedden standaard zijn uitgerust met een beademingsmachine kan een dagelijkse meting van het energieverbruik op deze wijze wereldwijd de voeding van de IC-patiënten verbeteren.

 

Deze methode om het energieverbruik bij IC-patiënten te meten wordt dit najaar gepubliceerd in het tijdschrift Critical Care.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Voeding tijdens operatie heeft mogelijk gunstig effect

Nationale voedingscongres: beweging noodzakelijk, vitamines onderbelicht

Reageer op dit artikel