nieuws

NPN: ‘Gezondheidsraad schiet tekort in het suppletieadvies’

Voedingsbeleid

NPN: ‘Gezondheidsraad schiet tekort in het suppletieadvies’

NPN, de bracheorganisatie voor gezondheidsproducten, vindt dat in de Richtlijnen goede voeding 2015 de rol van voedingssupplementen zijn onderbelicht. Dit meldt directeur NPN, voedingskundige Saskia Geurts in een persbericht.

Vorige week zijn de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding bekend gemaakt door de Gezondheidsraad. Hierin worden enkele voedingssupplementen met vitamine C of D aanbevolen voor diverse doelgroepen, zoals D voor kinderen, ouderen en mensen met een getinte huidskleur. Volgens Geurts zijn er meer veelvoorkomende tekorten zijn, waardoor dit advies te kort schiet.

Richtlijnen goede voeding

Volgens de Gezondheidsraad zouden we meer groente, fruit, noten en vis moeten eten. Geurts is het eens met dit advies, alleen eet volgens haar slechts 2 procent van de Nederlanders volgens deze Richtlijnen.

Voedingssupplementen

Volgens de NPN-directeur gebruikt bijna de helft van de Nederlanders voedingssupplementen. Supplementen worden nu ingezet als aanvulling op een goede voeding, terwijl de gezondheidsraad heeft gekeken naar het effect op chronische ziekten. Ze zegt: ‘De Gezondheidsraad heeft een aantal relaties gevonden waar het bewijs te licht voor is beoordeeld. Het is belangrijk daar meer onderzoek naar te doen, want er valt op dat vlak nog veel gezondheidswinst te boeken en zorgkosten te besparen.’

Visolie

De NPN vindt het opmerkelijk dat de gezondheidsraad zijn aanbeveling voor vis heeft verlaagd naar 1 keer per week vette vis eten. Volgens Geurts is de inname van visvetzuren (omega-3) in Nederland al heel laag. Zij zegt dat suppletie van visoliecapsules zou kunnen helpen om meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen om de goede gezondheid te ondersteunen. Volgens de Gezondheidsraad is er in wetenschappelijk onderzoek alleen voldoende bewijs voor een positief effect van vette vis naar voren en niet van visolie uit supplementen.

Lees verder op Voeding Nu online:
Ziektelast ongezonde voeding vergelijkbaar met die van roken
Geen verschil in opname omega-3 uit vis- of krillolie

Reageer op dit artikel