nieuws

Minister Kamp vindt regelgeving voor AirDnD niet nodig

Voedingsbeleid

Minister Kamp vindt regelgeving voor AirDnD niet nodig

Voor AirDnD, het platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken, boeken, betalen en beoordelen, is het volgens minister Kamp van Economische Zaken niet noodzakelijk om aanvullende regelgeving te ontwikkelen.

AirDnD, voluit Air Drink ’n Dine, is een platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken, boeken, betalen en beoordelen. De afgelopen twee maanden hebben zich meer dan 1250 hobbychefs aangemeld om hun eigen huiskamer open te stellen voor gasten.


Bedreiging voor de branche

Koninklijke Horeaca Nederland geeft aan het platform te zien als een grote bedreiging voor de traditionele horeca. De brancheorganisatie vreest valse concurrentie en vindt dat dat hobbykoks aan dezelfde regels moeten voldoen op het gebied van belasting, hygiëne, brandveiligheid en aansprakelijkheid.

 

Aanvullende regelgeving

De Europese horecaorganisatie Hotrec heeft de politiek opgeroepen om aanvullende regelgeving te ontwikkelen voor initiatieven als AirDnD. Kamp legt deze oproep naast zich neer. ‘Gezien de diversiteit aan deeleconomie-initiatieven vind ik het niet wenselijk om op voorhand te stellen dat er algemene regelgeving moet komen.’ Ook stelt de minister dat er eerst gekeken moet worden of het borgen van publieke belangen niet binnen bestaande kaders opgelost kan worden.

 

Hobbymatig en professioneel thuiskoken

De minister maakt onderscheid tussen een kleinschalige, meer informele of besloten variant van huiskamerrestaurants en een meer professionele en publiek toegankelijke situatie. Bij de professionele thuiskok, bij wie in hogere frequentie gekookt wordt voor mensen, spelen de publieke belangen als voedselveiligheid en brandveiligheid een grotere rol.

Rob Lagendijk, CEO van AirDnD, zegt hierover: ‘Wij hebben AirDnD opgericht om hobbychefs de mogelijkheid te bieden op een laagdrempelige manier hun eigen huiskamerrestaurant te openen. Om een heldere grens tussen hobbymatig en professioneel thuiskoken te stellen, staan wij onze leden toe om maximaal een keer in de week gasten via AirDnD.nl te ontvangen. Professionele ondernemers worden bovendien niet toegelaten op het platform.’

Reageer op dit artikel