nieuws

NVWA: ‘Controle bestrijdingsmiddelen op groente en fruit blijft nodig’

Voedingsbeleid

NVWA: ‘Controle bestrijdingsmiddelen op groente en fruit blijft nodig’

Ongeveer 97 procent van het fruit en groenten in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen voor wat betreft de toegestane aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA onderzocht 8400 partijen groenten en fruit in de periode van juli 2013 tot juni 2015. De vorige keer dat de organisatie hier onderzoek naar deed voldeed 98 procent aan de wettelijke eisen. De NVWA geeft aan dat de daling voor een deel te verklaren is door aangescherpte regelgeving.

 

Overschrijdingen buiten de EU

De meeste overschrijdingen werden gevonden op producten van buiten de Europese Unie, zoals uit Zuidoost-Azië, Dominicaanse Republiek, Suriname, Colombia en Egypte. Ook deze landen gaan dankzij strenge controles steeds beter aan de EU-eisen voldoen. Bij Chinese pomelo’s en bonen uit Kenia bijvoorbeeld was het aantal overschrijdingen zodanig gedaald, dat het speciale, strenge EU-controleregime voor deze producten kon worden opgeheven. Per 1 januari 2016 geldt dat ook voor druiven uit Peru.

 

Wettelijke normen

Hoeveel resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld via de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). Op EU-niveau bepalen de lidstaten gezamenlijk de MRL’s, waarbij ze grote veiligheidsmarges in acht nemen. Bij een overschrijding van de MRL wordt berekend of de gezondheidsnorm, de zogenoemde Acute Referentie Dosis (ARfD), wordt overschreden. De NVWA geeft aan dat controle nodig blijft.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Resten van gewasbeschermingsmiddelen in gojibessen chiazaad en quinoa

Bestrijdingsmiddelen en voeding

Reageer op dit artikel