nieuws

EU-voorzitterschap: ‘Productverbetering topprioriteit’

Voedingsbeleid

EU-voorzitterschap: ‘Productverbetering topprioriteit’

Productverbetering is een van de drie topprioriteiten tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland. Dit zei minister Schippers (VWS) tijdens haar toespraak op een bijeenkomst van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) van de EU die afgelopen week plaatsvond in Brussel. ‘Zelfs als mensen proberen gezond te eten riskeren ze te veel zout, suiker en verzadigd vet te eten. Maar met 28 landen in één interne markt … wordt het dan niet eens tijd voor een volgende stap? Een gemeenschappelijke Europese stap?’

In haar speech benadrukte Schippers dat de voedingssector grensoverschrijdend werkt, maar dat door het ontbreken van een geharmoniseerde aanpak gezonde concurrentie nu wordt belemmerd: ‘Dit vertraagt productinnovatie. Zouden we de gezonde keuze niet de gemakkelijke moeten maken door een gezonder productaanbod?’, stelde Schippers de vraag aan de aanwezigen.

Conferentie
Een eerste stap op weg naar een gemeenschappelijke aanpak wordt volgens Schippers gezet door de organisatie van een bijeenkomst in februari waarin vertegenwoordigers van lidstaten, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie bijeenkomen om te definiëren op welke fronten actie nodig is. Het streven is te komen tot een ‘roadmap’ die volgens Schippers besproken kan worden in de (informele) bijeenkomst van de Europese Raad (bestaande uit de Europese staatshoofden) in april.

Transvet
Volgens Schippers vraagt productverandering die de gezonde keuze de makkelijke maakt om veerkracht en doorzettingsvermogen. Ook ging de minister nog specifiek in op transvet, dat ze een bedreiging voor de gezondheid van Europeanen noemde. Het gebruik ervan vindt ze onnodig aangezien transvetten vervangen kunnen worden door gezonde vetten. ‘Er is op dit punt geen excuus om niet handelend op te treden’, aldus de minister.

Reageer op dit artikel