nieuws

Centrale zorgverlener helpt kinderen met obesitas

Voedingsbeleid

Centrale zorgverlener helpt kinderen met obesitas

JOGG-gemeente Amsterdam wil samen met het Zilveren Kruis 9.000 kinderen met obesitas helpen door een ‘centrale zorgverlener’ in te zetten. Het gaat om een jeugdverpleegkundige van het Ouder- en Kind team in de eigen buurt. De zorgverlener dient als aanspreekpunt en zorgt dat de zorg inhoudelijk is afgestemd opdat afspraken en behandelingen goed aansluiten.

Behalve Amsterdam doen ook JOGG-gemeenten Utrecht en Den Bosch ervaringen op met centrale zorgverleners, maar voor een landelijke aanpak is het volgens JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) nog te vroeg. Er zijn in de praktijk (nog) te veel knelpunten over de organisatie en financiering.

Coördinerende en behandelende rol

Om knelpunten te inventariseren en oplossingen te bedenken, riep JOGG de hulp in van JeugdZaak. JeugdZaak kwam met de aanbeveling om de zorgverlener zowel een coördinerende als een behandelende rol op zich te laten nemen.De aanbevelingen dienen als hulp voor alle JOGG-gemeenten die willen beginnen met het inzetten van een centrale zorgverlener.

 

Reageer op dit artikel