nieuws

Dialoog over de toekomst van voedselvoorziening begonnen

Voedingsbeleid

Dialoog over de toekomst van voedselvoorziening begonnen

Met de presentatie van de de essaybundel Aan Tafel! 11 februari in Rotterdam is het startsein gegeven voor een dialoog over de toekomst van de voedselvoorziening. Volgens staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken moet het voedselsysteem veranderen: eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument en natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien.

Om een bijdrage te leveren aan transparantie voor de consument wil Van Dam dat er een database komt waardoor consumenten in de supermarkt met een app kunnen lezen waar voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Ook kondigde hij in zijn speech een nieuw programma aan voor voedsel op scholen: ‘Jong leren eten’, waarin bestaande projecten als schoolfruit, gezonde school en smaaklessen worden gecombineerd. Daarmee is een financiering van 10 miljoen euro gemoeid.

Integraal beleid

Het kabinet wil naar een integraal voedselbeleid waarin volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal staan. De komende maanden worden hiervoor verschillende bijeenkomsten en debatten georganiseerd. De uitkomsten van deze voedseldialoog worden in het najaar door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd. Aanpassingen in het voedselsysteem zijn nodig om ook op de lange termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen, zowel in Nederland als in de wereld, aldus het kabinet.

Toekomstvisie

Voor de start van de dialoog die kan bijdragen aan aanpassingen in het voedselsysteem, presenteerde Van Dam een essaybundel waarin door tien vertegenwoordigers uit de voedingssector wordt ingegaan op de toekomst van de voedselvoorziening. De essaybundel is gratis te downloaden.

Reageer op dit artikel