nieuws

‘Engeland voert suikertaks op frisdrank in’

Voedingsbeleid

‘Engeland voert suikertaks op frisdrank in’

Suikerhoudende frisdranken worden in Engeland vanaf april 2018 belast. Dit kondigde George Osborne, de Britse minister van Financiën gisteren aan.

De nieuwe belastingmaatregel vindt zijn oorsprong in de obesitasproblematiek in Engeland. In 2015 had 28 procent van de kinderen tussen 2 en 15 jaar te maken met overgewicht of obesitas.

Een belangrijke oorzaak van obesitas bij kinderen ligt bij de frisdrankenconsumptie, daarom voerde Osborne de taks in. De suikertaks levert de overheid gemiddeld 660 miljoen euro op. Dat geld moet worden gebruikt om de investering voor sport op scholen te verdubbelen.

 

Meer dan 5 gram suiker

De taks wordt ingevoerd op frisdranken die meer dan 5 gram suiker per 100 milliliter bevatten zowel voor drankjes op basis van fruitsap of van melk. Voor dranken die meer dan 8 gram suiker per 100 milliliter bevatten, zal een hogere suikertaks worden gehanteerd. De wet gaat pas in 2018 in zodat producenten voldoende tijd hebben voor aanpassingen van de productsamenstellingen. In Mexico heeft een suikertaks de frisdrankconsumptie al verlaagd met 12 procent.

Obesitas

Engeland scoort in vergelijking met andere Europese landen het slechtst als het gaat om overgewicht en obesitas. Geschat wordt dat de Britse economie jaarlijks gemiddeld 34 miljard euro kwijt is aan ziekten die gelinkt zijn aan obesitas.

Jamie Oliver

Tv-kok Jamie Oliver pleitte al langer voor het invoeren van een suikertaks om obesitas bij kinderen tegen te gaan. Eind november schreef hij een brief aan de Engelse premier Cameron waarin hij zijn strategie tegen obesitas toelicht. Oliver vindt het geweldig dat de suikertaks is ingevoerd: ’’De gezondheid van onze kinderen komt op de eerste plaats, daar kunnen bedrijven niet tussenkomen’’.

Daling aandelen

Na aankondiging van de suikertaks daalde de aandelen van een aantal frisdrankenproducenten op de Londense beurs met 4 tot 5 procent.

 

Reageer op dit artikel