nieuws

Géén extra maatregelen voor hoeveelheid suiker in drinkpakjes

Voedingsbeleid

Géén extra maatregelen voor hoeveelheid suiker in drinkpakjes

Boven de afspraken binnen het Akkoord Verbetering Poductsamenstelling worden geen extra stappen genomen voor het verlagen van de hoeveelheid suiker in drinkpakjes. Dit komt naar voren uit een brief aan de Tweede Kamer van 9 maart, waarin Minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport, kamervragen beantwoordt over de hoeveelheid suiker in drinkpakjes, kindermarketing en de te ondernemen stappen binnen het Akkoord ter Verbetering Productsamenstelling.

Foodwatch vond de stappen binnen het akkoord niet genoeg en startte daarom naar aanleiding van haar onderzoek naar drinkpakjes afgelopen februari, een e-mail actie om de minister aan te zetten tot het nemen van maatregelen. Uit de brief waarin Minister Schippers vragen van Kamerleden beantwoordt lijkt het erop dat er geen extra maatregelen worden getroffen ten aanzien van de hoeveelheid suiker in zuivel- en frisdranken.

Stapsgewijze reductie van suiker

In de brief geeft de minister aan binnen het akkoord te werken aan een suikereductie in zuivel-  en frisdranken van 10 procent voor het eind van 2020. Op de kamervraag van Dijkstra en Koser Koya, beiden D66-lid, of er geen ambitieuzere doelstelling gehanteerd zou moeten worden, geeft de minister aan een stapsgewijze aanpak te hanteren omdat zij hiermee een duurzaam resultaat denkt te behalen. Zo zou de consument moeten wennen aan de smaakverandering en moeten afspraken ook haalbaar zijn voor bedrijven.

 

Volgens de minister zouden ook de EU-lidstaten een gezamenlijke aanpak moeten hanteren omdat het assortiment in de supermarkt internationale producten bevat. Het reduceren van suiker in producten verloopt via een stapsgewijze methode, waardoor er volgens de minister nog vervolgsstappen komen.

 

Bewustheid creëren

De minister geeft in de brief verder aan zich zorgen te maken over overgewicht en obesitas bij kinderen. Ze werkt daarom aan de preventie. Om bewustheid te creëren over de risico’s van het regelmatig drinken van suikerhoudende dranken geeft zij aan dat meerdere programma’s zich richten op voorlichting, waaronder Het nationaal Programma Preventie Alles is gezondheid, het programma de Gezonde School en Jongeren Op Gezond Gewicht. De nieuwe SchijfvanVijf met de vernieuwde richtlijnen zal mensen wijzen op een gezonde keuze.

 

Andere alternatieven

De minister noemde ook nog het voedselkeuzelogo, het Vinkje, dat er is om mensen te helpen om een bewuste keuze te maken.

Als alternatief voor de drinkpakjes met veel suiker geeft Schippers aan dat mensen ook kunnen kiezen voor pakjes met minder suiker of voor kraanwater.

Reageer op dit artikel