nieuws

Foodwatch: verbod voedingsclaims op ongezonde producten

Voedingsbeleid

Foodwatch: verbod voedingsclaims op ongezonde producten

Foodwatch pleit voor een verbod op voedingsclaims voor ‘ongezonde voedingsmiddelen’. In een onderzoek van de organisatie komt naar voren dat veel producten met een vitamineclaim in de categorie ‘niet gezond’ vallen, waaronder koekjes, frisdrank, ijs en energy drinks. Met een emailactie wil Foodwatch voorkomen dat het Europees parlement deze week zal gaan stemmen en voedingsprofielen (voedingscriteria waaraan een product moet voldoen voordat het een claim mag dragen) van tafel gaan.

Foodwatch onderzocht 430 producten met een vitamineclaim, zoals producten waarop staat ‘een bron van vitamine C’. Aan de hand van de indeling van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie beoordeelde Foodwatch 325 producten (76 procent) als niet gezond. ‘Vitamineclaims zijn bedoeld om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken. In de praktijk verleiden ze mensen echter juist om junkfood te kopen’, aldus Foodwatch. 

Etiketten lezen

Het Voedingscentrum geeft in een reactie aan dat een claim als ‘rijk aan vitamine C’ niet betekent dat een product meteen gezonder is. ‘Het gaat immers om de hele voedingskundige samenstelling van een product. Dit soort vitamineclaims kunnen de consument op het verkeerde been zetten. Mensen moeten zich niet laten leiden door claims op verpakkingen maar de voedingswaarde op het etiket goed bekijken om te zien wat er in het product zit en of het product gezond(er) is’, aldus een woordvoerder.

Voedingsprofielen

In 2008 heeft de Europese Commissie op advies van de EFSA geprobeerd om een voorstel voor voedingsprofielen op te stellen. Deze voedingsprofielen, aan de hand waarvan voedings- en gezondheidsclaims kunnen worden gemaakt, zijn gebaseerd  voedingskundige criteria. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog niet ingevoerd. Deze week zal in Brussel door het Europees parlement worden besloten of voedingsprofielen er komen of dat ze van tafel gaan.

Halve waarheid

Volgens de organisatie die de industrie vertegenwoordigt, FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie), wekt Foodwatch met zijn emailactie de suggestie dat de voedingsindustrie de oorzaak is dat er uiteindelijk geen voedingsprofielen zijn ontwikkeld en dat de industrie verder lobbyt om de voorstellen in zijn geheel van tafel te krijgen. ‘Een halve waarheid’, zegt een woordvoerder van FNLI desgevraagd. ’De invoering is uiteindelijk verhinderd door grote meningsverschillen tussen de verschillende lidstaten.’

Meer consumptie voorkomen

Organisatie foodwatch voert meerdere campagnes gericht op betere regelgeving. Met een emailactie wil foodwatch voorkomen dat voedingsprofielen (voedingscriteria waaraan een product moet voldoen voordat het een claim mag dragen) van tafel gaan.

Volgens foodwatch verleiden voedingsproducenten de consument tot de aankoop van junkfood. Een ongezond product met een voedings- of gezondheidsclaim lijkt ineens gezonder, waardoor consumenten op het verkeerde been worden gezet.

FNLI geeft aan – ‘in tegenstelling tot wat Foodwatch suggereert’ – niet actief te lobbyen tegen de invoer van voedingsprofielen. ‘De levensmiddelenindustrie onderschrijft juist het doel voor het opstellen van voedingsprofielen, namelijk het voorkomen van ongewenste situaties dat mensen meer zouden consumeren dan wenselijk is.

Het gaat niet om de eventuele afschaffing van voedingsprofielen maar om een oproep van het Parlement aan de Commissie om het nut en de noodzaak van de introductie van voedingsprofielen nader te onderzoeken.’, aldus FNLI.  Daarbij wordt volgens de organisatie rekening gehouden met het feit dat fabrikanten al verplicht zijn om te vermelden hoeveel suikers, zout en verzadigd vet een product bevat.

Twijfels

De FNLI zegt verder voorstander te zijn van heldere informatie voor consumenten. Echter heeft zij grote twijfels, net als het Europese Parlement, of voedingsprofielen daartoe de geëigende weg zijn. FNLI geeft aan met interesse uit te kijken naar de aankomende discussie in Brussel.

Reageer op dit artikel