nieuws

Strengste alcoholrichtlijn van Europa uitgelegd

Voedingsbeleid

Strengste alcoholrichtlijn van Europa uitgelegd

Nederland heeft sinds vorig jaar de “strengste alcoholrichtlijn” van Europa, zo vindt het Kennisinstituut Bier. Het legt uit waar de verschillen per land op gebaseerd zijn en wat de effecten zijn van verantwoorde alcoholconsumptie op de gezondheid.

De Gezondheidsraad zegt: ‘drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. Met deze richtlijn wordt bedoeld: als je drinkt, beperk dit dan tot één glas per dag en ga niet drinken voor je gezondheid. Kennisinstituut Bier legt uit waarom het in Nederland één glas is en in andere landen over het algemeen wat meer.

Alcoholconsumptie en de gezondheid

Het Kennisinstituut Bier heeft wetenschappelijke onderzoeken over matige alcohol- en bierconsumptie en gezondheid op een rij gezet en samengevat in een boekje over Bier en gezondheid, waarin een matige consumptie als onderdeel van een gezonde levensstijl centraal staat. Hierin zijn er 6 beeldende samenvattingen gemaakt (infographics) over bier en de relatie met veelvoorkomende ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Verantwoordelijk alcoholgebruik

Dr. ir. Aafje Sierksma, directeur Kennisinstituut Bier, legt uit waarom dit initiatief genomen is. ‘Het belangrijkste doel van Kennisinstituut Bier is fabels van feiten scheiden als het gaat over verantwoorde bierconsumptie en gezondheid. We vonden het tijd om een overzichtelijke samenvatting te maken van alle wetenschappelijke literatuur op dat gebied.’

Nederland

Als het gaat over de richtlijn van Nederland ten opzicht van de richtlijnen elders, geeft Sierksma geeft aan dat waar Nederland gaat voor maximale gezondheidswinst, andere landen kijken naar netto gezondheidswinst, oftewel tot aan welke hoeveelheid het positieve gezondheidseffect nog duidelijk aanwezig is.

 

Reageer op dit artikel