nieuws

Rangschikking keurmerken moet duurzame keuze makkelijker maken

Voedingsbeleid

Rangschikking keurmerken moet duurzame keuze makkelijker maken

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een ordening gemaakt van de beste keurmerken en logo’s. Uiteindelijk kwamen elf Nederlandse keurmerken en twee buitenlandse keurmerken als beste naar voren.

Op verzoek van staatssecretaris Martijn Van Dam (Economische Zaken) en de Alliantie Verduurzaming Voedsel heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt van de 13 beste keurmerken voor duurzaam en betrouwbaar voedsel. Tijdens de ordening zijn er 90 keurmerken en logo’s beoordeeld.

Top 13

De 13 keurmerken die het beste uit de bus zijn gekomen zijn:

1. ASC

2. Beter Leven keurmerk

3. Demeter

4. EKO

5. Europees keurmerk voor biologische landbouw

6. Fairtrade

7. Milieukeur

8. MSC

9. Rainforest Alliance

10. RSPO Certified Sustainable Palm Oil

11. UTZ

12. Naturland biologische kweekvis (Duitsland)

13. KRAV (Zweden)

Beoordeling

De ordening is gebaseerd op de beoordelingssystematiek voor solide keurmerken. Voor de ontwikkeling van deze beoordelingssystematiek kreeg Milieu Centraal het afgelopen jaar subsidie van het ministerie van Economische zaken. Vele partijen hebben input geleverd, waaronder de Alliantie Verduurzaming Voedsel. De Alliantie vindt het belangrijk dat keurmerken extern en objectief getoetst worden.

Tweejaarlijkse ordening

Milieu Centraal verwacht dat een tweejaarlijkse ordening ervoor zorgt dat keurmerken zich blijven ontwikkelen en de lat hoger leggen, waardoor de duurzaamheidimpact van deze keurmerken groter wordt.

Meer samenwerking keurmerken

Milieu Centraal vindt het onhandig dat er veel verschillende keurmerken zijn. De voorlichtingsorganisatie pleit dan ook voor meer samenwerking tussen de verschillende keurmerken en logo’s. “Het zou mooi zijn wanneer bedrijven en organisaties meer samenwerken en zich vaker aansluiten bij de top van de keurmerken, voordat ze een nieuw beeldmerk in het leven roepen”, aldus Ingrid Aaldijk, projectleider keurmerken bij Milieu Centraal.

Reageer op dit artikel