nieuws

NVWA: maximeer vitamine B6 in supplementen

Voedingsbeleid

NVWA: maximeer vitamine B6 in supplementen

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wil een maximum van 21 milligram vitamine B6 in voedingssupplementen voor een volwassene.

Dat stelt het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO van de NVWA in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Maximum vitamine B6

Door een maximum te stellen wil de NVWA negatieve gevolgen voor consumenten voorkomen. In hun dagelijkse voeding krijgen ze namelijk voldoende vitamine B6 binnen. Toch zijn er nog steeds mensen die daarnaast supplementen slikken.

Gezondheidsrisico’s

Het innemen van te veel vitamine B6 brengt risico’s met zich mee. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot aandoeningen aan de zenuwen in armen en benen (perifere neuropathie). Daarom adviseert de NVWA de inname te begrenzen op 21 milligram per dosis vitamine B6, voor kinderen zal deze lager zijn.

Wetgeving vitaminepreparaten

De NVWA wil de maximum dagdosering vitamine B6 in vitaminepreparaten vaststellen in nationale wetgeving.

Gezondheidsklachten

Regelmatig bereikte de NVWA gezondheidsklachten die verband hielden met het gebruik van vitaminepreparaten met te veel vitamine B6. Hierop besloot het overheidsorgaan onderzoek te doen naar een maximale dagdosering.

De NVWA benadrukt dat het importeurs en producenten van vitamine B6 supplementen in de periode voor de wetswijziging wijzen op hun verantwoordelijkheid. 

Reageer op dit artikel