nieuws

Politici halen stoplichtsysteem en suikertaks weer van stal

Voedingsbeleid

Politici halen stoplichtsysteem en suikertaks weer van stal

De meeste Kandidaat-Kamerleden, Kamerleden en wethouders leken vrijwel eensgezind: een stoplichtsysteem kan een grote hulp zijn voor consumenten om de bewuste keuze te maken. Ook een suikertaks kan werken, vindt een aantal politici.

Dit bleek tijdens een onlangs gehouden verkiezingsdebat in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag dat adviesbureau Schuttelaar & Partners organiseerde.

Gezonde keuze

Hoe kun je consumenten helpen de gezonde keuze te maken? Dit is een vraag die veel wordt gesteld én die ook weer terugkwam tijdens het verkiezingsdebat in Nieuwspoort dat grotendeels ging over gezonde voeding.

“We hebben een haat-liefde verhouding met voeding”, zo leidt voedingswetenschapper Marjan Geluk de discussie in.

Keurmerken en apps

Een grote groep mensen denkt helemaal niet over zijn of haar voeding na, er is een kleine groep die zeer geïnteresseerd is in gezond eten en dan komt de tussengroep die zich niet expliciet met het onderwerp bezig houdt. “Zij willen wel gezond eten, maar er ook weer niet te veel voor laten.” Keurmerken en apps zullen het eetgedrag niet veel veranderen omdat consumenten geen rationele keuzes maken, weet de voedingswetenschapper. Ook belastingen zullen niet helpen. Wetenschappelijke consensus ontbreekt namelijk, aldus Geluk. “Ik pleit tegen.”

Stoplichtsysteem

Niet alle politieke partijen blijken haar mening te delen. En wat betreft etikettering zat ze verrassend op één lijn: voer het stoplichtsysteem in. Zo weten consumenten in één oogopslag of ze een relatief gezond of ongezond product kopen. Voor consumenten is nu onduidelijk wat er allemaal op het etiket staat waardoor ze geen goed geïnformeerde keuze kunnen maken, geeft Kandidaat-Kamerlid Suzanne Kröger van Groenlinks aan. “Ik pleit daarom voor aanvullende regelgeving tegen ongezonde voeding én om het stoplichtsysteem te gebruiken.”

Etiket lezen

Ook de PvdA is voor een dergelijk systeem. “Want Eén beeld zegt meer dan duizend woorden”, aldus Kamerlid Rien van der Velde. Zelfs de VVD dat het op weinig punten eens is met de linkse oppositie, schaart zich de PvdA en Groenlinks. “Mensen lezen nauwelijks die kleine lettertjes op het etiket. Door het stoplichtsysteem maak je snel de beste keuze in een categorie”, zegt de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg. De Socialistische Partij (SP) zegt dat juist de dosis het verschil maakt: eet je elke dag een zak friet of drink je dagelijks een liter cola dan is dat verre van gezond. “Het stoplichtsysteem biedt dus alleen maar een schijnzekerheid’, reageert Kamerlid Henk van Gerven.

Suikertaks

Het CDA benadrukt dat het om de balans gaat, er bestaat namelijk geen ongezond voedingsmiddel, maar alleen een ongezond eetpatroon. “Dat leerde ik van een diëtist”, zegt Kandidaat-Kamerlid Wytske de Pater. Dat wil niet zeggen dat maatregelen om voeding gezonder te maken niet nodig zijn. De christendemocraten pleiten daarom voor de invoering van een suikertaks voor zoete dranken. De Pater vindt namelijk dat de voedingsindustrie veel te langzaam gaat om suiker te verminderen in frisdranken. Ze is niet onder de indruk van de vorderingen. “Geen wortel, dus dan maar de stok: het invoeren van een suikertaks dus.” De opbrengsten hiervan kan de overheid bijvoorbeeld investeren in sportprojecten in de buurt.

Wetgeving

Groenlinks geeft aan niet tegen een dergelijke belasting te zijn, maar ziet meer in wetgeving om maxima te stellen aan suiker, zout en vet in voedingsmiddelen. “Hier moeten echt wettelijke normen voor komen, afhankelijk van wat de gezondheidsimpact is van producten”, zegt Kröger. Hij verwacht dat suiker te goedkoop is voor een dergelijke belasting, en daarom dus niet zal werken.

D66 streeft naar een voedselbeleid dat stuurt op het maken van de gezonde keuzes. “Suiker in een hoger btw-tarief plaatsen zou daarbij kunnen helpen”, zegt Kandidaat-Kamerlid Tjeerd de Groot van D66.

Supermarkten

Voedingswetenschapper Marjan Geluk hoopt dat de overheid blijft inzetten op een breed voedingsbeleid waarbij nog meer de samenwerking wordt gezocht met de partijen in de voedselketen. Maak bijvoorbeeld afspraken met de supermarkten om minder schapruimte te bieden aan ongezond voedsel, zo geeft ze aan.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Hoewel er in Nederland nog wel wat werk aan de winkel is qua het gezonder maken van voedingsmiddelen prijst ze de inspanningen van voedingsindustrie én overheid zoals bij het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Ze hoopt dat de overheid hier samen met het bedrijfsleven verdere stappen in gaat maken. “En er moet een goed beleid voor labeling. Dat is een mooie opdracht voor het kabinet.”

Reageer op dit artikel