nieuws

Productnieuws: HAK merkt flinke groei in verkoop peulvruchten

Voedingsbeleid

Productnieuws: HAK merkt flinke groei in verkoop peulvruchten

Volgens groentefabrikant HAK is de consumptie van peulvruchten in Nederland in 2016 met 12% gestegen. Vooral kidneybonen en kikkererwten zijn in trek, vaak bij jonge consumenten.

De consumptie van linzen groeide het sterkst met 35%, maar ook zwarte bonen, kikkererwten en kidneybonen lieten een stevige groei zien. Ondanks de opkomende populariteit van exotische bonen blijft de bruine boon de meest verkochte boon. Deze neemt een kwart van de totale bonencategorie in en groeide door de toegenomen aandacht voor peulvruchten met 2%.

 

Schijf van Vijf

De populariteit van bonen nam vorig jaar een enorme vlucht. Onder meer gesteund door de Verenigde Naties die 2016 uitriep tot Internationaal Jaar van de Boon, de Gezondheidsraad die adviseerde elke week bonen op het menu te zetten en de stimulans van het eten van peulvruchten in de nieuwe Schijf van Vijf. Ook droegen nieuwe verpakkingsconcepten gericht op moderne eters en gemak, zoals bonen in stazak en bonenschotels, bij tot een niet eerder geziene populariteit van peulvruchten.

 

Linzen

Vooral de consumptie van linzen groeide sterk, vanwege de toegankelijke smaak van de boon en gemakkelijke toepassing in zowel warme als koude gerechten zoals soepen en salades.

 

Stazak

HAK zag zijn verkoop van bonen met 16% nog sneller stijgen dan de markt. Volgens Nicole Freid, directeur marketing en innovatie van HAK, hebben productinnovaties als de bonen in stazak voor een extra stimulans in de categorie bonen gezorgd.

 

“Onze stazak die we inmiddels in 12 varianten brengen trekt nieuwe kopers naar de categorie. Moderne jongere eters die op zoek zijn naar gezonde, pure producten zonder toegevoegde suikers, zonder aroma’s en met een lekkere bite. Naast deze producteigenschappen spreekt bovendien het nieuwe verpakkingstype van de stazak deze doelgroep enorm aan. We zien de categorie hierdoor verjongen. De stazak is inmiddels verworden tot het derde en snelst groeiende verpakkingstype binnen de categorie vers verwerkte groenten en peulvruchten.”

 

Nog meer groei

Het einde van de groei van peulvruchten is volgens HAK nog lang niet in zicht. De totale categorie bonen vertegenwoordigt inmiddels ruim 62 miljoen euro op jaarbasis en omvat daarmee nu 35% van de totale categorie vers verwerkte groenten. De groentefabrikant verwacht dat dit aandeel binnen vijf jaar stijgt naar meer dan 50%. 

Reageer op dit artikel