nieuws

Deelname Mars aan akkoord gezonde scholen tijdelijk opgeschort

Voedingsbeleid

Deelname Mars aan akkoord gezonde scholen tijdelijk opgeschort

JOGG heeft de samenwerking met Mars, leverancier van een groot deel van het assortiment van de gezondere automaten in scholen, tijdelijk opgeschort wegens achterblijvende resultaten.

Roel Govers, directeur corporate affairs bij Mars Nederland, verklaart dat het bedrijf ‘op dit moment 545 van de 600 beloofde automaten aan de richtlijnen kan laten voldoen’.

Via het door stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) geïnitieerde Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2016-2020) helpen cateraars en leveranciers 630 schoolkantines met het realiseren van een gezonder aanbod. Daarnaast zijn er meer dan 1500 gezondere automaten in scholen door heel Nederland te vinden.

Mieke Spaans van JOGG, beheerder van het akkoord: ‘We hebben Mars wat meer tijd gegeven. Als er een partij op grote schaal verschil kan maken in verbetering van de schoolkantines, is het Mars wel.’ Mars doet er alles aan om alsnog de toegezegde 600 automaten te laten voldoen aan het minimaal vereist niveau.

Vereisten gezondere automaten

In een gezonde kantine is groente en fruit beschikbaar en wordt het drinken van water gestimuleerd. Bij het maken van een keuze in de automaat of schoolkantine bestaat bovendien minimaal zestig procent van de snacks of drankjes uit producten die de leerling volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum het beste kan kiezen. Dit geldt nog niet voor alle automaten van Mars. Niet alle automaten bevatten het vereiste aantal producten met een voedingswaarde onder 110 kcal. Op dit moment, zo zegt Mars, ‘kan alleen aan een maximum van 200 kcal worden voldaan.’

 

De gezondere producten dienen op ooghoogte van de leerling te staan. ‘Dit is technisch gezien nog niet voor alle automaten te realiseren wegens de vaste plaats van een koelelement’, legt de communicatiemanager van Mars uit.

 

Mars krijgt nog tot eind van dit kwartaal de gelegenheid om aan de eisen te voldoen. ‘We doen er alles aan om de automaten om te bouwen binnen deze termijn’, aldus Govers.

 

 

Strengere controle deelnemers

Het Voedingscentrum monitort de partijen die het akkoord hebben ondertekend om te kunnen bepalen of zij voldoen aan deze richtlijnen. Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2016–2020 is een aangescherpt vervolg op het Handvest Gezonder Voedingsaanbod op Scholen (looptijd tot 31 december 2015).

 

Deze aanscherping houdt een strengere controle op cateraars en automatenleveranciers in. Uit de steekproef van het Voedingscentrum in 2016 blijkt ook dat cateraar Scoolcompany niet voldoet aan de aangescherpte afspraken en daarom het akkoord moet verlaten.

Reageer op dit artikel