nieuws

EFSA wil grenswaarde voor toegevoegd suiker

Voedingsbeleid

EFSA wil grenswaarde voor toegevoegd suiker

European Food Safety Authority (EFSA) gaat in 2020 een grenswaarde geven voor de dagelijkse inname van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen. Die moet lidstaten helpen de suikerconsumptie te verminderen en dieetrichtlijnen verbeteren.

Er zal een ad-hoc werkgroep opgericht worden met de expertises op het gebied van epidemiologie, voeding, blootstelling aan voeding, voedings-gerelateerde chronische ziekten en tandheelkunde.

Nadelige gezondheidseffecten

 

Een grenswaarde voor toegevoegde suikers is nodig om nadelige gezondheidseffecten als overgewicht, glucose intolerantie, insuline resistentie en tandbederf te bestrijden.

Actie vanuit Scandinavië

 

Zweden heeft namens de Scandinavische landen de EFSA gevraagd om een onderzoek uit te voeren op het gebied van toegevoegde suikers. Annica Sohlström, directrice-generaal Swedish National Food Agency: ‘We zijn blij dat EFSA deze opdracht accepteert. De aanvaarding van EFSA reflecteert op de behoefte voor wetenschappelijk bewijs naar verbanden tussen toegevoegde suikers en negatieve gezondheidseffecten in Europa.’

Toekomst voor fabrikanten

 

De ad-hoc werkgroep zal worden opgericht door EFSA. De Scandinavische landen krijgen tijdens het wetenschappelijk onderzoek de mogelijkheid om de werkgroep te observeren in het proces.

 

Wat dit zal betekenen voor de toekomst is niet duidelijk volgens het NVWA. Paula de Jonge, woordvoerster NVWA: ‘We kunnen niet zeggen wat dit voor Nederland of de voedingsmiddelenindustrie zal gaan betekenen in de toekomst. Maar wanneer de grenswaarde, voor toegevoegd suiker uit het onderzoek van EFSA, wordt ingevoerd moeten wij, als NVWA, toezicht houden dat fabrikanten niet over deze grenswaarde heen zullen gaan.’

Reageer op dit artikel