nieuws

FWS wil positieve effecten vruchtensap belichten

Voedingsbeleid

FWS wil positieve effecten vruchtensap belichten

Vruchtensap staat niet meer in de Schijf van Vijf na advies van de Gezondheidsraad. De branchevereniging voor vruchtensappen vindt dat feiten over vruchtensappen verkeerd worden geïnterpreteerd en start daarom met het initiatief Fruit Juice Matters.

De Europese organisatie voor vruchtensappen (AIJN) wil onduidelijkheden over vruchtensappen wegnemen door zich te richten op het delen van wetenschappelijke kennis met voedingsprofessionals via het initiatief Fruit Juice Matters.

 

‘In Nederland speelt de discussie over de gezondheidsaspecten van vruchtensappen nadrukkelijk, onder meer naar aanleiding van adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum’, zo zegt Raymond Gianotten, directeur van FWS.

 

 

Niet in Schijf van Vijf

Vruchtensap staat niet in de Schijf van Vijf vanwege negatieve effecten op de gezondheid: risico’s op overgewicht, diabetes en tanderosie. Het Voedingscentrum schrijft dat het nemen van twee stuks fruit in plaats van vruchtensap bovendien meer positieve effecten heeft, vanwege het gehalte voedingsvezels en het verzadigingseffect.

 

‘De Schijf van Vijf is samengesteld naar het advies van de Gezondheidsraad: drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, waaronder ook vruchtensappen’, verduidelijkt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

 

 

Verkeerde interpretatie

Volgens FWS zit het anders. Daan Keij, communicatiemanager bij FWS, licht de verwarring toe. ‘Vruchtensappen zijn qua negatieve effecten op een hoop gegooid met vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank, die naast vruchtensap water, toegevoegde suiker en hulpstoffen bevatten. In vruchtensap zit geen toegevoegd suiker, dit is nog niet bij iedereen bekend.’

 

‘Een glas vruchtensap kan best’

‘In andere Europese landen wordt de vertaalslag naar de voedingsrichtlijnen anders gemaakt. De positieve effecten van vruchtensappen worden bijvoorbeeld meer belicht’, zegt Keij.  Een positief effect is volgens Keij de bijdrage aan vitamines. ‘Je kunt best een glas sap drinken’, zegt hij teleurgesteld over het ontbreken van de drank in de Schijf van Vijf.

 

‘Schijf van Vijf drastisch veranderd’

‘De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum hebben’, zo zegt Keij, ‘heel rigoureuze keuzes gemaakt bij de communicatieve vertaalslag van de wetenschappelijke basis naar de richtlijnen en adviezen. De Schijf van Vijf is drastisch, van het ene op het andere moment, veranderd door vruchtensappen uit de richtlijnen weg te halen.’

Keij wijst op andere Europese voorlichtingsmodellen waarin vruchtensappen met meer nuance worden neergezet. Zo geeft de Ierse semi-overheidsorganisatie Safefood het advies: ‘Probeer eens ongezoet vruchtensap buitenshuis in plaats van koffie’ en ‘nuttig het bij een maaltijd om je tanden te beschermen’. Hij vindt het opmerkelijk dat andere landen een andere vertaalslag maken omdat alle betrokken instituten wel moeten putten uit dezelfde wetenschappelijke basis.

‘Er heerst tussen wetenschappers als Fred Brouns en Jaap Seidell ook veel discussie. Daar proberen wij met dit initiatief lijn in te brengen’, licht hij toe.

 

Reageer op dit artikel