nieuws

‘Kantine Tweede Kamer is ongezond, overheid moet voorbeeld geven’

Voedingsbeleid

‘Kantine Tweede Kamer  is ongezond, overheid moet voorbeeld geven’

Politici vinden zonder uitzondering dat scholen en sportkantines gezonder kunnen én moeten. Maar over hoe dit te bereiken verschillen de meningen. ‘Dit is gezond én dat krijg je.’

Het moet gewoon gebeuren, vindt Tjeerd de Groot, Kandidaat-Kamerlid  van D66. Hij doelt op het verbieden van automaten met snoep en suikerhoudende dranken.  ‘Kinderen weten niets over de herkomst. We moeten dit echt verbieden. Steek liever geld in voedingsonderwijs’, zei hij op een verkiezingsbijeenkomst begin 2017.

Voeding speelde de afgelopen maanden een belangrijke rol de verschillende verkiezingsdebatten tussen aspirant-Kamerleden. Waarbij ze ook kritisch keken naar de eigen omgeving.  ‘Het menu in de Tweede Kamer is niet gezond. De overheid moet het goede voorbeeld geven’, benadrukt Kamerlid Henk van Gerven.

Ongezonde voeding

Als het gaat om het gezonder maken van de jeugd is de oudgediende van de SP resoluut: ‘Ze moeten niet kunnen kiezen. Dit is gezond én dit krijg je.’

De Christen-Unie ziet niets in verbieden. Natuurlijk moeten kinderen als het even kan het gezonde kiezen, weet ook Kamerlid Carla Dik-Faber. ‘We zijn wel voor het verbieden van alcohol. Maar in sportkantines kun je bijvoorbeeld besluiten om na bepaalde tijden geen ongezonde voeding meer aan te bieden.’

Stap voor stap gezonder

Voedingswetenschapper Marian Geluk van Wageningen UR, ook aanwezig tijdens het ‘voedingsdebat’ dat Schuttelaar & Partners eerder dit jaar organiseerde, hoort de discussie aan maar signaleert geen goede oplossingen.

‘Je kunt beter het aanbod stap voor  stap beter maken. Ga je verbieden dan wordt het juist heel verleidelijk om ongezond te zijn.’

 

Op woensdag 15 maart kunnen Nederlanders stemmen voor een nieuw kabinet.

Reageer op dit artikel