nieuws

‘Veel Europees geld voor foodondernemers op de plank’

Voedingsbeleid

‘Veel Europees geld voor foodondernemers op de plank’

Annie Schreijer-Pierik deed afgelopen jaar veel van zich spreken als het om voeding ging. Of het nu om te minerale oliën in verpakkingen ging of energiedrankjes: de CDA-europarlementariër heeft haar mening klaar. Schreijer-Pierik ziet dat de belangstelling voor gezonde voeding in Europa steeds verder toeneemt.

De lidstaten doen dan ook massaal een beroep op Europese fondsen om projecten te starten op bijvoorbeeld het gebied van gezonde voeding. Ze doelt bijvoorbeeld op het Europees Fonds van Strategische Investeringen (EFSI) in 2014 opgericht door Commissievoorzitter Jean Claude Juncker.

Gezonde voeding

Het is de bedoeling dit potje in 2020 uit te breiden tot €500 miljard en in 2022 zelfs tot zo’n €630 miljard. ‘Bedrijven uit de voedingsindustrie zouden hieruit kunnen putten. Ze zouden veel meer aanvragen moeten doen om bijvoorbeeld projecten te kunnen opstarten voor gezonde productontwikkeling.’ De Twentste boerin wil dat voedingsbedrijven zich meer bewust worden van wat ‘Europa’ voor hen kan betekenen.

 

‘Die kloof met Brussel moet weg’, benadrukt ze. Schreijer-Pierik heeft zelf geen last van een kloof met haar thuisland. Zo aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart wil ze best haar licht laten schijnen over een aantal zaken die in de voedingsindustrie spelen.

 

Herkomst

 

Zo vindt ze dat iedere Nederlander moet weten waar zijn of haar voedsel vandaan komt. En dat moet dan wel gekoppeld worden aan een eerlijke prijs voor de boer, die er maar mooi aan bijdraagt dat Nederland één van de belangrijkste exportlanden ter wereld is.

 

‘Men wil weten waar dat varken of die kip geleefd en gelopen heeft.’ Kortom: ze wil voedsel dichter naar de mensen brengen. Natuurlijk moet er ook wel het nodige werk worden verzet wat betreft zout- en suikerreductie.

 

‘Met de hele keten kun je hier slagen maken.’ Ze ziet niets in wetgeving. ‘Ik ben voor zelfregulering. Als bedrijf ben je toch trots op je product?’

 

Roomboter en melk

 

Dan benoemt de CDA-politica ook nog het verschil tussen industrieel bewerkte producten en natuurlijke producten zoals roomboter en melk. ‘In natuurlijke producten zitten ook gezonde voedingsstoffen.’

 

Ze hekelt ook de berichtgeving rond vlees dat door maatschappelijke organisaties en een Partij voor de Dieren in het verdomhoekje wordt gedrukt. ‘Ik heb zelf een boerderij in Twente met drieduizend varkens.’

 

Foodwatch

 

Onder aanvoering van Foodwatch kwam het onderwerp minerale oliën in verpakkingen regelmatig in de belangstelling. Ook Schreijer-Pierik heeft hier een mening over: ‘Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid waar je gelijk iets aan kunt doen. Als het aan mij ligt, worden verpakkingen met deze stoffen gelijk geschrapt.’

 

Suikerhoudende dranken

 

Schreijer-Pierik is resoluut: ‘Deze verpakkingen moeten echt snel verboden worden. Je moet hier niet eerst nog eens vijf jaar over praten.’ Ook over suikerhoudende dranken heeft de europarlementariër een duidelijke mening, zoals al eerder bleek in een artikel dat VMT schreef.

 

‘Hier zit duidelijk de macht van de grote voedingsbedrijven. Zij verdienen geld met zoete drankjes. Ook sponsoren ze vaak nog sportclubs. Dat is krom.’

Reageer op dit artikel