nieuws

EFSA: ‘Sucralose blijkt niet kankerverwekkend’

Voedingsbeleid

EFSA: ‘Sucralose blijkt niet kankerverwekkend’

De Autoriteit voor Europese voedselveiligheid (EFSA) heeft na onderzoek geen verband gevonden tussen sucralose (E955) en kanker. Dit bleek uit het onderzoek dat de autoriteit onlangs publiceerde.

EFSA voerde het onderzoek uit naar aanleiding van een eerder onderzoek uitgevoerd door het Italiaanse Ramazzini Instituut, dat beweerde dat sucralose wel degelijk kankerverwekkende is.

Onjuiste data

Volgens EFSA was de studie van het Ramazzini Instituut op een ongebruikelijke manier opgezet, waardoor er onjuiste en onbetrouwbare data werd verkregen.

Wetenschappelijk bewijs

Robert Peterson, voorzitter Internationale Vereniging voor zoetstoffen (ISA), is blij met de bevindingen van de EFSA: ‘Het wetenschappelijke bewijs van EFSA komt volledig overeen met de wereldwijde wetenschappelijke bevindingen dat sucralose veilig is.’

‘Daarnaast zijn de laag calorische zoetstoffen niet cariogeen, dat betekent dat ze geen tandbederf kunnen veroorzaken,’ aldus Peterson.

Zoeter dan suiker

De zoetstof, die zeshonderd keer zoeter is dan suiker, wordt in meer dan 4.500 voedingsmiddelen en dranken gebruikt.

Reageer op dit artikel