nieuws

Ministerie VWS: ’Geen extra onderzoek naar zoetstoffen na oproep Foodwatch’

Voedingsbeleid

Ministerie VWS: ’Geen extra onderzoek naar zoetstoffen na oproep Foodwatch’

Foodwatch is een actie begonnen tegen het gebruik van zoetstoffen die suikers vervangen. De organisatie wil via een handtekeningenactie het ministerie oproepen extra onderzoek te doen naar de veiligheid van zoetstoffen. Het ministerie ziet daar echter geen aanleiding toe.

Volgens Inge Freriksen, woordvoerder van minister Schippers, is er geen aanleiding te twijfelen aan het huidige wetenschappelijke onderzoek naar zoetstoffen en vormt het geen aanleiding tot wijziging van beleid of tot nader onderzoek.

 

Gezondheidseffecten

Ook vindt Foodwatch dat het suikerreductiebeleid, zoals het naar voren komt door het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, moet veranderen. Vanuit het Akkoord hebben levensmiddelenbedrijven met het ministerie VWS doelen afgesproken om onder meer suiker te reduceren in voedingsmiddelen. Dit beleid is volgens Foodwatch ontoereikend. Een gevolg van de suikerreductie is een toenemend gebruik van kunstmatige zoetstoffen, waarvan, volgens de organisatie, te weinig bekend is wat betreft de gezondheidseffecten. Volgens Foodwatch zou de nadruk bij suikerreductie moeten komen te liggen op het aanpassen van de zoete smaak naar een minder zoete smaak.

 

Geen nader onderzoek

‘De inzet van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport richt zich op de verlaging van zout, vet en suiker in voedingsmiddelen’, zegt VWS-woordvoerder Inge Freriksen. ‘Het ministerie baseert zijn voedselbeleid op wetenschappelijk onderzoek en advies van bijvoorbeeld de EFSA, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Er is geen aanleiding tot wijziging van beleid of nader onderzoek. Als het om het wetenschappelijke onderzoek naar zoetstoffen gaat, hoeft er niets veranderd te worden.’

 

Voedingscentrum over zoetstoffen

Het Voedingscentrum raadt het gebruik van zoetstoffen niet af. Het geeft aan dat zelfs als je alleen suikervrije producten gebruikt om calorieën te beperken, je bij een normaal eetpatroon niet te veel zoetstof binnenkrijgt. Een lightproduct kan een goed alternatief zijn voor een gewoon product.

 

FNLI over zoetstoffengebruik

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie haalt de (herhaalde) beoordeling van EFSA aan als het gaat om veiligheid van de zoetstoffen. Suzanne Rotteveel van FNLI: ‘De levensmiddelenindustrie volgt de uitspraken van de EFSA. Er wordt altijd een flinke veiligheidsmarge aangehouden ten aanzien van de inname van de hoeveelheid zoetstoffen.’

 

In lijn met Foodwatch geeft FNLI aan dat het ‘geen kwaad kan als we proberen de zoete smaakvoorkeur bij de consument te verminderen. Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling is in het leven geroepen om geleidelijk het aantal calorieën (de gehaltes aan suiker en/of vet) alsmede zout en verzadigd vet te verlagen. Die geleidelijkheid heeft onder andere als doel om consumenten aan smaakveranderingen te laten wennen. De FNLI werkt er samen met haar leden hard aan die doelen te halen’, aldus Rotteveel.

Reageer op dit artikel