nieuws

Nederlander verspilt vijftien procent minder voedsel

Voedingsbeleid

Nederlander verspilt vijftien procent minder voedsel

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse consumenten in 2016 vijftien procent minder voedsel hebben verspild vergeleken met 2010.

Zo gooide gemiddeld elke inwoner van Nederland in 2016 41,2 kilo aan vast voedsel in de afvalbak, in 2010 was dit nog 48 kilo. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau’s CREM Waste Management en Kantar Public.

Op maat kopen en koken

Het Voedingscentrum meldt uit de cijfers nog geen harde conclusies te kunnen trekken, omdat de variatie aan verspilling tussen de Nederlandse huishoudens erg groot is. Zo blijken de huishoudens die bewust bezig zijn met het op maat kopen en koken en goed bewaren aan te geven minder eten weg te gooien dan huishoudens die dit niet doen.

Voorkomen van voedselverspilling

Corné van Dooren, expert duurzaam eten van het Voedingscentrum, zegt dat de cijfers een stap in de goede richting zijn. ‘Maar we zijn er nog niet. Het is belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Voedsel weggooien is zonde, want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren.’

Meeste winst uit brood, zuivel, groente, fruit en vlees

Verder blijkt uit het onderzoek dat de grootste verspilling van consumenten bestaat uit de verspilling van brood (22 procent) , zuivel (17 procent), groente (14 procent), fruit (12 procent) en vlees (7 procent).

Op maat inkopen

Qua dranken verdwijnt er naar schatting 57 liter per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. Kirsten Palland, communicatieadviseur duurzame voeding Milieu Centraal: ‘Nederlanders kunnen veel besparen door dranken op maat in te kopen, koffie en thee meer op maat te zetten en zuiniger om te gaan met melk die vaak nog prima bruikbaar is na de ‘tenminste houdbaar tot’-datum.’

Hoge klimaatimpact van vlees

Om voedselverspilling te voorkomen raden het Voedingscentrum en Milieu Centraal aan om brood in te vriezen, zuivel te controleren naar de ‘tenminste houdbaar tot’-datum en groente en fruit op de juiste plekken te bewaren. Palland geeft aan dat het nog belangrijker is voor de consument om bewuster om te gaan met vlees. ‘Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact, vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen.’

Het onderzoeken werd in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu

Reageer op dit artikel