nieuws

WHO: ‘Obesitas onder Europese tieners blijft toenemen, met name in Zuid-Europa’

Voedingsbeleid

WHO: ‘Obesitas onder Europese tieners blijft toenemen, met name in Zuid-Europa’

Een studie van de World Health Organisation (WHO) over gezondheid en welzijn van Europese jongeren wijst uit dat het aantal jongeren met obesitas blijft toenemen in Europa. Onder jonge tieners, voornamelijk jongens, uit gezinnen in Zuid-Europa met lage sociaaleconomische status is de prevalentie het hoogst. Het nieuwe WHO rapport is gepresenteerd op het European Congress on Obesity in Portugal.

Uit het WHO-rapport blijkt dat nog steeds een derde van de Europese tiener overgewicht of obesitas heeft, ondanks pogingen obesitas onder kinderen te tackelen. De prevalentie van overgewicht en obesitas is het hoogst in de Zuid-Europese en Mediterrane landen.

 

Over het algemeen komt bij tienerjongens uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status obesitas het meeste voor. Dit resultaat geeft volgens de WHO aan dat huidige gezondheidsinitiatieven gericht op deze leeftijdsgroep niet voldoende effectief blijken. De prevalentie van obesitas was het laagste onder Nederlandse en Noorse tieners.

 

Oost-Europese landen

‘Wat volgens de gezondheidsorganisatie met name zorgwekkend is, is dat de epidemie toeneemt in de Oost-Europese landen, waar dit gebied voorheen een veel lagere prevalentie kende’, aldus Zsuzsanna Jakab, regional director Europa bij WHO.

 

Sustainable development goal

Volgens Jakab moeten regeringen ambitieuze beleidsmaatregelen nemen om de obesitas onder kinderen, jongvolwassenen en uiteindelijk onder volwassenen aan te pakken. De beleidsmaatregelen moeten helpen het sustainable development doel van de Verenigde Naties ‘Ensure healthy lives’ te bereiken, een wereldwijd doel waarmee onder andere obesitas onder kinderen een halt is toegeroepen.

 

Voedingsaanbod en sportfaciliteiten

Volgens de WHO moeten beleidsinitiatieven en interventies gericht worden op tieners met een hoog risicoprofiel. Ook zou de toegankelijkheid van gezonde producten moeten worden vergroot. De WHO benadrukt verder dat een toename in sportfaciliteiten ervoor moet zorgen dat dagelijks bewegen gewoongoed wordt.

 

Vicieuze cirkel generaties

Dokter Joao Breda, programmamanager voor voeding, fysieke gezondheid en obesitas van de WHO, voegt toe dat de hoge prevalentie van  kinderen met obesitas ernstige gevolgen heeft op de lange termijn. ‘Veel jonge obese mensen lijden in hun volgende levensfasen nog steeds aan deze welvaartsziekte: ongeveer vier vijfde van de obese jongvolwassen kampt als volwassene ook met gewichtsproblematiek.’

 

Sociale mobiliteit

Bovendien kan obesitas volgens dokter Breda de sociale mobiliteit (veranderingen in sociale status van individuen of groepen) beperken. Het kan een nadelige vicieuze cirkel van ongezond leven in stand houden die plaatsvindt tussen generaties.

 

 

Zie voor een overzicht van de prevalentiecijfers (grafieken) per land deze website. Ook zijn hier grafieken van de lichamelijke activiteit en de fruit-, groente-, frisdrank- en snoepconsumptie in te zien.

 

 

Reageer op dit artikel