nieuws

EFSA: ‘Nitriet en nitraat als additieven in voedingsmiddelen liggen binnen de veilige marges’

Voedingsbeleid

EFSA: ‘Nitriet en nitraat als additieven in voedingsmiddelen liggen binnen de veilige marges’

De Europese voedselautoriteit (EFSA) is tot de conclusie gekomen dat de huidige niveaus aan nitriet en nitraat als additieven in voedingsmiddelen veilig zijn voor consumenten. Alleen bij kinderen die veel voedingsmiddelen met deze additieven consumeren zijn verhoogde niveaus waargenomen.

Dit heeft de EFSA kunnen concluderen na de herevaluatie van de veiligheid van nitriet en nitraat als additieven in voedingsmiddelen.

Micro-organismen

Natrium en kaliumzouten van nitriet (E 249 en E 250) en nitraat (E 251 en E 252) zijn toegestaan door de Europese Unie (EU) om de groei van micro-organismen tegen te gaan bij vlees-, vis- en kaasproducten.

Daarnaast zitten er tegenwoordig ook hoge concentraties aan nitraat in groenten. De nitraat komt in plantaardige voedingsmiddelen door het gebruik van verontreinigd water.

Geen noodzaak

Professor Maged Younes, lid van het panel Food Additive and Nutrient Sources Added to Food van de EFSA: “We hebben de veiligheid van nitriet en nitraat als additief geëvalueerd binnen het herevaluatieprogramma van EFSA die gericht is op alle voedingsadditieven die voor 2009 goedgekeurd zijn binnen de EU. Gebaseerd op beschikbaar bewijs konden we de conclusie trekken dat het niet noodzakelijk is om de veilige marges aan te passen van zowel nitriet als nitraat.”

Veilige marges

De huidige ADI voor nitraat ligt op 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor nitriet ligt de nieuwe ADI op 0,07 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Deze lag eerder op 0,06 milligram.

Natuurlijke verrijking

De onderzoekers kwamen erachter dat vijf procent van het nitraat dat de consument binnenkrijgt bestaat uit voedingsadditieven.

Maar EFSA meldt dat wanneer het nitraatgehalte uit andere bronnen, als natuurlijk verrijkte producten en milieuverontreiniging, worden meegerekend de veilige niveaus van de consument zouden kunnen worden overschreden binnen alle leeftijdsgroepen.

Speeksel

Volgens Younes is in de toekomst extra onderzoek nodig naar het onderwerp om uit te sluiten of de Europese consument met natuurlijke verrijking en milieuverontreiniging nog steeds binnen de veilige marges consumeren. Daarnaast is het volgens Younes nodig om te bekijken wat het speeksel van de mens doet met nitriet en nitraat.

Reageer op dit artikel