nieuws

NVWA-topman: ‘Als je tot zondag kan leven zonder eieren raad ik dat aan’

Voedingsbeleid

NVWA-topman: ‘Als je tot zondag kan leven zonder eieren raad ik dat aan’

De NVWA breidt de lijst met eicodes steeds verder uit. De voedselautoriteit raadt consumenten aan deze eieren niet te eten. Zo’n 180 bedrijven zijn inmiddels geblokkeerd.

Dinsdagavond breidde de NVWA lijst met eiercodes uit. De voedselautoriteit publiceerde 17 nieuwe codes met een te hoog fipronil-gehalte voor kinderen.

Gezondheidsschade kinderen

Bij langdurige consumptie kunnen deze producten de gezondheid schaden van kinderen. De NVWA raadt ouders aan om hun kinderen uit voorzorg geen eieren met deze eiercodes te laten eten.

Recall

Het zou gaan om eieren van 27 bedrijven die een hoger fipronilgehalte bevatten dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurig gebruik. Onder toezicht van de NVWA roepen pluimveehouders de eieren terug uit het handelskanaal.

Eieren eten

Eerder maakte de NVWA bekend dat eieren met de code 2-NL-4015502 absoluut niet te eten. Ze zouden een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormen. De eieren zijn afkomstig van één fabrikant.

NVWA-topman

NVWA-topman Freek van Zoeren gaf dinsdag in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur aan: “Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden.” Deze reactie veroorzaakte een storm aan verontwaardigde reacties.

Brancheorganisatie LTO noemde de opmerking “verschrikkelijk.” Op die manier veroorzaakt onrust bij consumenten. Vandaag zwakte een woordvoerder van de NVWA de opmerking van Van Zoeren af. “De topman bedoelde alleen eieren die een verdachte code hebben”, zei hij op Omroep Gelderland. “Verder is het natuurlijk een keuze van de consument om al dan niet eieren te eten.”

Analyses fipronil

Fipronil is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De NVWA is de komende tijd druk bezig met het analyseren van ei-monsters. De lijst met ei-codes zal aan de hand van de testuitslagen worden aangepast. “Er zullen zeker nog codes bijkomen, maar het einde lijkt in zicht”, zegt de NVWA-woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

Reageer op dit artikel