nieuws

Geen gesuikerde frisdrank meer op middelbare scholen

Voedingsbeleid

Geen gesuikerde frisdrank meer op middelbare scholen

De Nederlandse frisdrankproducenten stoppen met de verkoop van traditionele, suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. Vanaf eind 2018 worden er op middelbare scholen behalve water, alleen nog laagcalorische en calorievrije frisdranken aangeboden. Frisdrankproducenten hopen hierdoor bij te dragen aan de daling van obesitas onder jongeren.

Het nieuwe besluit van de frisdrankproducenten is een nieuwe stap in een reeks aan maatregelen die de frisdrankensector al eerder heeft genomen om bij te dragen aan een bewuste en gezondere leefstijl van jongeren. ‘We ondersteunen het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2016-2020) en kunnen hier, door het aanbieden van laagcalorische en calorievrije frisdranken en water op middelbare scholen, op een concrete wijze invulling aan geven’, zegt Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS).  

Reeds bekende afspraken

Het nieuwe commitment van de frisdrankproducenten sluit aan op de ambitie van de frisdrankindustie om in 2020 een caloriereductie van 15 procent via frisdrank te realiseren.

De sector nam eerder al meer maatregelen om bij te dragen aan een gezondere leefstijl. Zo was de frisdrankindustrie niet actief op lagere scholen en zijn frisdrankautomaten op middelbare scholen non-branded. Momenteel bestaat 60 procent van het frisdrankaanbod op scholen uit water of light/zero frisdranken en er zijn geen marketingactiviteiten gericht op kinderen tot 13 jaar.

Verantwoorde vendingmachine

Volgens het Voedingscentrum willen steeds meer organisaties een gezondere kantine. Zo lanceerde het bedrijf Food2Smile in mei dit jaar de eerste verantwoorde vendingmachine waarmee wordt voldaan aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, waaronder een ‘bewust’ assortiment onder de 110 calorieën per eenheid. Food2Smile-producten bevatten geen, of een significant kleinere hoeveelheid aan suiker, synthetische geur, kleur- en smaakstoffen, verzadigde vetten en zout. 

Hit op voortgezet- en beroepsonderwijs

Belangstelling genoeg voor de vendingmachine van Food2Smile. Nog geen twee maanden na de introductie hebben diverse middelbare scholen, maar ook scholen in het beroepsonderwijs, zich al aangemeld voor een plaatsing. 

Reageer op dit artikel