nieuws

Consumentenbond: ‘Hollandse garnalen pellen in Marokko ten koste van versheid’

Voedingsbeleid

Consumentenbond: ‘Hollandse garnalen pellen in Marokko ten koste van versheid’

De helft van de Hollandse garnalen is niet meer vers door de lange tijd tussen vangst en het verlopen van de houdbaarheidstermijn. De tijd kan oplopen tot wel twee maanden waardoor veel conserveermiddelen nodig zijn, stelt de Consumentenbond.

De Consumentenbond testte acht merken Hollandse garnalen op versheid, hygiëne, de hoeveelheid conserveermiddelen en de bewaarinformatie op het etiket. Van elk merk werden vijf pakjes onderzocht.

De tijd tussen vangst en de uiterlijke houdbaarheidsdatum is te lang, vindt de Consumentenbond. De garnalen scoren wel goed op hygiëne en bewaarinformatie.

Testoordeel veiligheid

De Hollandse garnalen van Plus gepeld in Lauwersoog (7,5) en Aldi Golden Seafood (8,1) komen als beste uit de test in de Consumentengids van december. De Hollandse garnalen van Jumbo staan onderaan met een testoordeel van 2,4.

Tabel Hollandse garnalen

Versheid

De versheid van de onderzochte Hollandse garnalen laat te wensen over, vindt de bond. Tussen de vangst en het aflopen van de houdbaarheidstermijn zit bij de meeste aanbieders anderhalf tot twee maanden, stelt de Consumentenbond met grote verbazing vast. “Op de uiterlijke houdbaarheidsdatum bevatten de garnalen zo veel bacteriën dat ze niet meer fris te noemen zijn.”

Pellen in Marokko

Het gebrek aan versheid komt volgens de bond doordat de Hollandse garnalen worden gepeld in Marokko, vervolgens liggen ze nog twee weken in de gekoelde opslag om daarna nog drie tot vier weken in de schappen te liggen bij de supermarkt.

“Het schrappen van het retourtje Marokko zou de versheid van de Hollandse garnalen veel goed doen”, vindt de consumentenorganisatie.

Wettelijke overschrijding E210

Volgens de Consumentenbond is er, naast het gebrek aan versheid, ook sprake van een overschrijding van de hoeveelheid conserveermiddel in de Hollandse garnalen van Jumbo. In drie pakjes zat gemiddeld 7,5 gram benzoëzuur (E210). Dit is meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid van 6 gram per kilo. De Hollandse garnalen van Jumbo worden door de bond afgeraden.

Ongelijkmatige verdeling

Jumbo reageert in de Consumentengids op de bevindingen van de Consumentenbond. Volgens de supermarkt ontstaan incidentele overschrijdingen doordat het benzoëzuur zich niet gelijkmatig verdeelt over de garnalen. Jumbo richt de hoeveelheid benzoëzuur in op 5,5 gram. Omdat de garnalen volgens Jumbo onder de wettelijke grens blijven, worden consumenten niet aan een ontoelaatbare hoge hoeveelheid van het conserveermiddel blootgesteld.

De Consumentenbond vindt dit geen excuus en heeft hiervan melding gemaakt bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Machinaal pellen

Het machinaal pellen van de garnalen zou de tijd kunnen verkorten tussen vangst en verkoop, denkt de bond. Hierdoor zouden de garnalen verser zijn en zijn overmatige hoeveelheden conserveermiddelen overbodig.

Het machinaal pellen van de Hollandse garnaal lijkt echter nog ver weg. De leverancier van Plus heeft aangekondigd te stoppen met het aanleveren van machinaal gepelde Hollandse garnalen door de beperkte vraag van consumenten. 

Video

Reageer op dit artikel