nieuws

NVK brengt nieuw standpunt uit over vroege introductie van hoog-allergene voeding

Voedingsbeleid

NVK brengt nieuw standpunt uit over vroege introductie van hoog-allergene voeding

De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) heeft een nieuw standpunt uitgebracht over de vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie.

In het standpunt wordt vermeld dat vroege introductie van pinda en kippenei voor de leeftijd van acht maanden sterk is geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van een pinda- of kippeneiallergie. Voor andere soorten voeding is dit preventieve effect minder goed onderzocht, maar het mechanisme veronderstelt dat dit ook geldt voor andere hoog-allergene voeding. De NVK komt daarom met een consensusadvies over vroege introductie van hoog-allergene voeding om ouders aan te moedigen alle voedselproducten op jonge leeftijd te introduceren: vanaf de leeftijd van vier maanden en bij voorkeur voor de leeftijd van acht maanden.

Veilige introductie

Indien een kind last heeft van ernstig eczeem of al bekend is met een voedselallergie, is het volgens de NVK extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding en deze daarna minimaal één keer per week te geven. Hierbij moet met de behandelend arts overlegd worden hoe voeding op een veilige wijze geïntroduceerd kan worden. In elk geval is het advies om met nieuwe producten in kleine hoeveelheden te starten en dit met een opklimmend schema te verhogen.

 

Reageer op dit artikel