nieuws

Gezonde voeding steeds duurder

Voedingsbeleid

Gezonde voeding steeds duurder

De prijzen van gezondere voedingsmiddelen zoals eieren, melk en vers fruit zijn in tien jaar tijd gemiddeld gestegen met 22%. Ongezondere producten stegen gemiddeld 13% in prijs.

Dit blijkt uit een analyse van het CBS en het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum maakte voor de consumentenprijsindex van het CBS een indeling van de voedingsmiddelen en dranken in categorieën. Voor elke categorie geeft het Voedingscentrum aan of dit een gezondere of een ongezondere keuze is.

Gezondere keus

De prijzen van halfvolle en magere melk stegen tussen 2007 en 2017 het hardst: de gemiddelde winkelprijs is nu 59% duurder. Voor eieren (+37%), vers fruit (+28%), gedroogd fruit en noten (+30%), margarine en plantaardige vetten (+29%) en verse groente (+9%) moest de consument in 2017 ook meer geld neertellen.

Oorzaken van de prijsstijgingen zijn weersinvloeden, gestegen prijzen bij boeren, handelsmarges en loon- en transportkosten, zo meldt het CBS.

Ongezondere keus

Ongezondere producten zoals suiker (-10%), snoep (-1,3%) en ijs (-15%) zijn in tien jaar tijd zelfs goedkoper geworden. De prijzen van gerookt, gedroogd of gezouten vlees (+20%) steeg meer dan het gemiddelde van 13% voor alle ongezondere voedingsmiddelen.

Dranken

Voor gezondere dranken (water, koffie en thee) betaalt de consument gemiddeld genomen zo’n 30% meer dan in 2007. De prijsstijging van ongezondere dranken (frisdrank, bier en vruchtensappen) lag met gemiddeld 21% iets lager. Frisdranken (+32%) en bier (+27) stegen binnen de groep ‘ongezondere dranken’ wel flink.

Prijsontwikkeling

2017 was een jaar waarin de prijsstijging van voeding relatief sterk bleek. Gezondere voedingsmiddelen stegen in dat jaar ruim twee keer zo sterk in prijs als ongezondere voedingsmiddelen.

In de periode van 2007 tot en met 2017 is het acht keer voorgekomen dat de prijsstijging van gezondere voedingsmiddelen hoger was dan die van ongezondere voedingsmiddelen. Andersom is dit slechts drie keer.

Video

Reageer op dit artikel